Večeras svečana dodjela nagrada

'Kratki izlet' Igora Bezinovića pobjednik Pulskoga filmskog festivala, najviše Zlatnih Arena osvojili Grlić i Jušić

Kultura22.07.17, 14:59h

'Kratki izlet' Igora Bezinovića pobjednik Pulskoga filmskog festivala, najviše Zlatnih Arena osvojili Grlić i Jušić
Najviše Zlatnih Arena, po četiri, osvojili su filmovi "Ne gledaj mi u pijat" redateljice Hane Jušić te "Ustav Republike Hrvatske" redatelja Rajka Grlića

 

Velika Zlatna Arena za najbolji film 64. Pulskoga filmskog festivala pripala je filmu "Kratki izlet" redatelja Igora Bezinovića dok je publika glasovanjem za Hrvatski program prikazan u Areni dodijelila nagradu Zlatna vrata Pule filmu "ZG80" redatelja Igora Šeregija s prosječnom ocjenom 4,32, objavljeno je na konferenciji za novinare u subotu u pulskoj zajednici Talijana. 

 

kratki-izlet
'Kratki izlet'

 Pobjedničkom filmu "Kratki izlet", nastalom prema romanu Antuna Šoljana, pripala je i Zlatna Arena za oblikovanje zvuka koja je pripala Martinu Semenčiću. Najviše Zlatnih Arena, po četiri, osvojili su filmovi "Ne gledaj mi u pijat" redateljice Hane Jušić te "Ustav Republike Hrvatske" redatelja Rajka Grlića

 

 Filmu "Ne gledaj mi u pijat" pripale su Zlatne Arene za režiju koja je dodijeljena Hani Jušić, za najbolju glavnu žensku ulogu koja je pripala Miji Petričević za ulogu Marijane, za najbolju sporednu žensku ulogu koja je dodijeljena Arijani Čulina za ulogu Vere te za kostimografiju koja je pripala Katarini Pilić.

 

 Filmu "Ustav Republike Hrvatske" pripale su Zlatne Arene za scenarij koja je dodijeljena Rajku Grliću i Anti Tomiću, za najbolju glavnu mušku ulogu koja je dodijeljena Nebojši Glogovcu za ulogu Vjeke Kralja, za najbolju sporednu mušku ulogu Dejanu Aćimoviću za ulogu Ante Samardžića te za kameru koja je pripala Branku Linti. Dvije Zlatne Arene dobio je film "Goran" redatelja Nevija Marasovića i to za glazbu koja je dodijeljena Alenu i Nenadu Sinkauzu te za scenografiju Petri Poslek i Ivi Rodić.

 

 Zlatna Arena za montažu pripala je Hrvoju Mršiću za film "Agape" redatelja Branka Schmidta, za specijalne efekte u filmu dodijeljena je Branku Rapalustu za film "Mrtve ribe" redatelja Kristijana Milića, za vizualne efekte u filmu pripala je Pragma videu i Visual effects Houseu za film "Anka" redatelja Dejana Aćimovića dok je Zlatna Arena za masku pripala Bianki Žugelj i Tatjani Tomišić za film "ZG80" redatelja Igora Šeregija

 

 Nagrada "Breza" za najboljeg debitanta pripala je Čejen Černić za film "Uzbuna na zelenom vrhu" čija je ona redateljica dok je nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara "Oktavijan" pripala filmu "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić.

 

 U kategoriji Hrvatskog programa - manjinske hrvatske koprodukcije, Zlatna Arena za najbolji film pripala je filmu "Siera Nevada" redatelja Cristia Puiua, za režiju je dodijeljena Milošu Radoviću za film "Dnevnik mašinovođe" a za glumačko ostvarenje Zlatna Arena pripala je Salomi Demuria za ulogu Ire u filmu "Kuća drugih" redatelja Rusudana Glurijdzea.   

 

 Zlatna Arena za najbolji dugometražni film u Međunarodnom programu osvojio je film "Čovjek zvan Ove" redatelja Hannesa Holma, dok je za najbolji kratkometražni film pripala filmu "Žirafa" redateljice Janne Schmidt

 

 Po ocjeni Ocjenjivačkog suda Fedeora priznanje za najbolji hrvatski dugometražni film dodijeljeno je filmu "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića dok je za najbolju manjinsku koprodukciju pripalo filmu "Kuća drugih" Rusudana Glurjidze. Priznanje za najbolji film iz Međunarodnog programa Europolis-Meridijani pripalo je filmu "Sakupljač" Alekseja Krasovskog.     

 

 Inače, na ovogodišnjem, do sada najbogatijem izdanju Pulskog filmskog festivala prikazano je ukupno 170 filmova, od čega 88 premijera, kroz 15 različitih filmskih programa. Filmove su ove godine vrednovala četiri različita ocjenjivačka suda i to Mladi filmofili, Fedeora, ocjenjivački sud Međunarodnog programa i ocjenjivački sud Hrvatskog programa. 

 

 Svečana dodjela nagrada održat će se u subotu navečer u pulskoj Areni. 

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook