Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i lider SDA

BiH se kreće u pravom smjeru, ali neodgovarajućom brzinom. Možemo ubrzati to kretanje veoma lako, do nas je...

Front21.07.17, 15:31h

BiH se kreće u pravom smjeru, ali neodgovarajućom brzinom. Možemo ubrzati to kretanje veoma lako, do nas je...
Nakon lošeg rezultata SBB-a na lokalnim izborima on je procijenio da mu je korisnije biti u konfliktu sa mnom i SDA, i tako se i ponaša. Ali ne činimo Radončić i ja, kako rekoste, zajedno vlast. Čine je SDA i SBB. I ta suradnja zasada kako-tako funkcionira zahvaljujući odgovornim ljudima iz obje stranke na različitim nivoima vlasti, kaže Izetbegović

 

Nema razloga ni za preveliki optimizam, ali niti za pesimizam. Bosna i Hercegovina se kreće u pravom smjeru, ali neodgovarajućom brzinom. Presporo ide. Možemo ubrzati to kretanje veoma lako, do nas je - ocijenio je u intervjuu za Dnevni list član Predsjedništva BiH i prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović.

 

Između ostalog, Izetbegović je komentirao odnose s Draganom Čović, Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem, objasnio je stavove SDA vezano za Izborni zakon, kao i način na koji vidi rješenje mostarskog pitanja.  

 

Odgovarajući na pitanje zbog čega bi građani trebali gledati optimistično u budućnost u BiH ako se ne mijenja ništa osim razloga zbog kojih se lideri sukobljavaju, Izetbegović je odgovorio da se ne mijenjaju razlozi zbog kojih se lideri sukobljavaju, oni su već 25 godina isti. Intenzitet, metodi i obrazloženja variraju.

 

Po njegovim riječima, razlozi koji vode sukobima su ustrajavanje na postizanju ratnih ciljeva, naročito na strani koju predvodi Milorad Dodik.

 

- Žao mi je što sam ponekad i ja prinuđen sudjelovati u tim prepirkama koje nas ne vode nigdje, ali bi moja šutnja ohrabrila i intenzivirala kampanju drugih strana. A to bi bilo opasno za sve nas. Jer, riječima se isprobava gdje su granice, ima li prostora za slijedeću fazu – za prelazak s riječi na djela koja vode raznovrsnim podjelama BiH. I zato će se otpor koji pruža SDA nastaviti sve dok traju težnje za bilo kakvim podjelama bosanskohercegovačke države, njenih institucija, teritorije, društva - istaknuo je Izetbegović.

 

Upitan kuda ide BiH, naglasio je da BiH ide ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u i ka postizanju normalnijeg životnog standarda njenih građana. Idemo u tom smjeru, ali presporo.

 

Kaže da teško da i može brže "kada se uzme u obzir kompleksnost sistema donošenja odluka, broj aktera koji u njima sudjeluju, teret novije povijesti i emocija koje se iz nje generiraju, naš mentalitet, sebičnost mnogih političara".

 

- Zanimljivo je da u realnom broju nezaposlenih, visini prosječne plaće i mirovine ne zaostajemo za zemljama šire regije, koje nisu iskusile ratna razaranje poput BiH – napomenuo je Izetbegović.

 

Na novinarsko pitanje što je rješenje za BiH, a da bude prihvatljivo svim narodima koji žive u BiH, bošnjački član državnog Predsjedništva odgovara da su rješenja jednostavna, "potrebno je samo više odgovornosti i dosljednosti, a manje sebičnosti i tvrdoglavosti".

 

On smatra da ne treba insistirati ni na čemu što nije zajednički interes svih naroda i građana BiH i o čemu nema, i ne može biti dogovora. 

 

- Ali, zato treba intenzivno raditi na bitnim procesima o kojima je postignut dogovor. Ubrzati integraciju u EU i aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO, ubrzati realizaciju Reformske agende, intenzivirati izgradnju infrastrukture. I držati se dogovora. Za ova četiri najbitnija prioriteta imamo konsenzus i usvojene planove i strategije, ali stalno dolazi do novih premišljanja, odustajanja, taktiziranja – navodi Izetbegović.

 

Po njegovim riječima, od usvajanja zakona o akcizama su odustali parlamentarci iz Saveza za promjene i dio poslanika SDA koji su zbog toga odstranjeni iz stranke, ugovor o Transportnoj zajednici su prvo prihvatili, a zatim odbacili ministri iz HDZ-a, novi zakon o PIO su dogovorili ministri u Vladi Federacije BiH, uključujući i ministre iz HDZ, a onda su ga u parlamentarnoj proceduri oborili poslanici upravo ove stranke. 

 

Izetbegović ističe da paralelno s realizacijom ovih reformi moramo raditi na otklanjanju diskriminacije u svim segmentima države i društva u cjelini. Potcrtava da je naročito važno riješiti problem u odnosima Bošnjaka i Hrvata.

 

- Hrvati se žale da im drugi biraju predstavnike, Bošnjaci uporno traže jednakopravnost u Mostaru, Stocu, Livnu, Kiseljaku… Neprihvatljivo je da su u Srednjebosanskoj županiji, gdje skoro dvotrećinsku većinu čine Bošnjaci, njihova djeca prisiljena da se obrazuju po školskom programu države Hrvatske, da dobivaju diplome sa šahovnicom, da je u livanjskoj županiji isto tako, s tim da Bošnjaci tamo nemaju ni pravo izučavanja bosanskog jezika, da su u Stocu, gdje po posljednjem popisu čine 40 posto stanovništva, Bošnjaci nedovoljno zastupljeni u općinskoj administraciji, bez utjecaja u podjeli sredstava iz općinskog budžeta tako da dijelovi općine u kojima žive Bošnjaci  nemaju ni rasvjetu – naglašava Izetbegović.

 

Upitan je li izborna kampanja već počela i hoće li građani do izbora 2018. uopće imati priliku svjedočiti nečemu drugom osim konstantnim sukobima političkih lidera u zemlji, odgovorio je da preuranjena izborna kampanja jeste počela, i „to je ta sebičnost nekih političara o kojoj govorim“.

 

- U toj kampanji će većina njih biti oporba, ne samo vladajućim strankama, već i interesima države i naroda. Destabilizirat će se rad vlada, zaustavljat će se projekti i reforme nasušno potrebne zemlji i građanima samo da se ne dozvoli uspjeh rivalima. Nisam siguran da li će im to donijeti neku korist na budućim izborima, ali će narodu i državi sasvim sigurno donijeti štetu – smatra Izetbegović.

 

Na pitanje hoće li biti izbora 2018., odnosno hoće li se uopće moći provesti rezultati izbora s obzirom na posljednja stajališta Ustavnog suda, te hoće li krenuti u nove pregovore s HDZ-om oko promjene Izbornog zakona, Izetbegović je ustvrdio da izbora mora biti, i bit će ih.

 

- Pričekat ćemo da vidimo što je sudbina prijedloga HDZ-a. On skoro izvjesno neće proći u Zastupničkom domu. SDA će nakon toga ponuditi svoj prijedlog koji će provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ali pri tome poštujući i Ustav Federacije BiH, kao i popis stanovništva iz 1991. – naveo je on.

 

Upitan mogu li uopće postići dogovor s Draganom Čovićem oko načina biranja predstavnika vlasti, Izetbegović je kazao kako misli da je „Čović odveć tvrd pregovarač, da djeluje po principu 'sve ili ništa', i da će na kraju dobiti 'ništa', kao i uvijek do sada“.

 

- Prije nekoliko godina HDZ je odbio prijedlog EU koji je artikulirao Stefan Fuelle, a koji je bio dobar za Hrvate. Ovih dana HDZ je jednostrano izašao s vlastitim prijedlogom koji ignorira presudu Sejdić-Finci, za koji tvrdi da je ranije dogovoren sa SDA. To naravno nije istina, a nije fer ni mudro iznositi neistinite tvrdnje - kaže Izetbegović.

 

Govoreći o posljednjem sastanku s Draganom Čovićem kazao je da su konstatirali da do kraja mandata trebaju smirivati strasti i uraditi ono što je realno i moguće, jer život i suradnja će se nastaviti i nakon 2018.

 

Na pitanje hoće li u Mostaru biti održani izbori 2018., Izetbegović je odgovorio da su u Mostaru Hrvati i Bošnjaci skoro izjednačeni po brojnosti i moraju se dogovoriti rješenja po kojima nijedna strana ne bi dominirala nad drugom.

 

Istaknuo je da ne može relativni pobjednik na izborima zavladati nad svima drugima. Rješenje može biti u vraćanju pozicije dogradonačelnika, ili u nekoj vrsti uvođenja zaštitnih mehanizama kod donošenja odluka od posebnog značaja, poput raspolaganja građevinskim zemljištem, smatra on.

 

Upitan koga će SDA suprotstaviti Fahrudinu Radončiću na izborima iduće godine, kazao je da kandidiranje u SDA kreće od općinske razine, zatim prolazi više razine do samog Predsjedništva stranke.

 

- Pretpostavljam da će favoriti biti istaknuti kadrovi SDA koji obnašaju visoke funkcije na državnom nivou. Sve su to veoma sposobni i iskusni političari. Ali, 'teren' zna i iznenaditi - navodi Izetbegović.

 

Govoreći o odnosu s SBB-om kazao je da je odnos takav kakvim ga želi i kakvim ga pravi Radončić.

 

- Nakon lošeg rezultata SBB-a na lokalnim izborima on je procijenio da mu je korisnije biti u konfliktu sa mnom i SDA, i tako se i ponaša. Ali ne činimo Radončić i ja, kako rekoste, zajedno vlast. Čine je SDA i SBB. I ta suradnja zasada kako-tako funkcionira zahvaljujući odgovornim ljudima iz obje stranke na različitim nivoima vlasti. Radončić će nastaviti s taktikom da bude i pozicija i opozicija, da  kritizira rad vlada dok u isto vrijeme koristi sve beneficije vlasti. SBB je, između ostalog, u proteklih 20 mjeseci imenovao skoro 400 kadrova na različite funkcije u državi. Ako krene u rušenje vlada u kojima su i njegovi kadrovi, tada će sve dovesti u pitanje- kaže Izetbegović.

 

U vezi sa iseljavanjem Izetbegović je kazao da iseljavanje nije problem samo BiH.

 

- Svake godine u EU u mirovinu ode skoro milijun radnika, koji se moraju zamijeniti novima. EU s vlastitim natalitetom to nije u stanju. Njemačka privreda u ovom času traži desetine tisuća mašinskih i IT inženjera, treba i ljekare i raznovrsno medicinsko osoblje, i naći će ih, i dobro će ih platiti. Mi u BiH ne možemo u potpunosti zaustaviti proces iseljavanja ka prosperitetnim europskim zemljama i privredama, ali ga možemo usporiti. Ali, da bi se to desilo potrebno nam je manje sebičnosti i više zrelosti političara u BiH, više istinske brige za odlazeću omladinu a manje brige kako podapeti nogu političkoj konkurenciji – smatra bošnjački član bh. Predsjedništva.

 

Upitan šta misli o izjavi Milorada Dodika da 'stranci najviše potpaljuju Bošnjake, te da bi Hrvati trebali prestati slušati strance', Izetegović je odgovorio da „niti stranci potpaljuju Bošnjake niti Hrvati slušaju strance, a nadam se da neće slušati ni Dodika, koji im je oduzeo sva prava u RS-u“.

 

- Stranci odavno pasivno posmatraju što se dešava u BiH, primaju dobre plaće većinom ne radeći ni ono što im je obaveza, i više liče na vatrogasce nego na potpaljivače. A politički čelnici Hrvata ne da nisu slušali strance, već su odbili par dobrih projekata EU i prijateljskih savjeta u posljednjim godinama. Mislim da su trebali prihvatiti Fuelleov plan i riješiti pitanje izbora članova Predsjedništva BiH. Također, mislim da Dragan Čović nije trebao odbiti poziv da se zajedno s Ivanićem i sa mnom sastane sa Sjevernoatlanskim vijećem NATO-a u Bruxellesu prošlog mjeseca, jer smo tada mogli izboriti bržu aktivaciju Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO. Nejasno je i zašto su ministri iz HDZ promijenili mišljenje i na telefonskoj sjednici prije nekoliko dana nisu glasali za ulazak BiH u Transportnu zajednicu EU. S kojim ciljem to radi, zna samo on i trebao bi to objasniti i svojim biračima, ali i svim građanima BiH. Ovo  su postupci koji su u koliziji s deklariranom pretenzijom de se bude “nositelj europskih vrijednosti u BiH” – kazao je Izetbegović u intervjuu za Dnevni list.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook