GRADONAČELNIK TUZLE O NOVIM RADNIM MJESTIMA

Jasmin Imamović: Obećao sam i obećanje održao - 50 posto plana o zapošljavanju Tuzlaka je ispunjeno!

Front20.07.17, 18:00h

Jasmin Imamović: Obećao sam i obećanje održao - 50 posto plana o zapošljavanju Tuzlaka je ispunjeno!
- To nam je bio cilj, da prije 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, imamo 2.000 novih radnih mjesta, za koja smo mi stvarali uvjete, naglasio je Imamović

 


Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tvrdi da će prije Dana oslobođenja Tuzle, 2. oktobra, biti ukupno 2.000 Tuzlaka koji su dobili zaposljenje u okviru njegovog prošlogodišnjeg obećanja da će za četiri godine posao dobiti 4.000 osoba.


- Ispunjeno je 50 posto prošlogodišnjeg obećanja za naredne četiri godine - istakao je Imamović na sjednici Kolegija gradonačelnika.


Kazao je da je zaključno s 1. majem 2017. godine otvoreno 1.700 radnih mjesta.


Podsjetio je da su u okviru Programa ''Zapošljavanje i nova radna mjesta'' 64 firme dobile sredstva za kreiranje 125 novih radnih mjesta, da je Program ''Siguran start'' omogućio minimalno 65 novih radnih mjesta, a Projekt ''Poslovne zone Kreka-Sjever'' omogućava, nakon provedene procedure dodjele zemljišta putem licitacije, da tri firme, za proizvodnju lutaka, peciva i ženske obuće, sačuvaju postojeća radna mjesta i ostvare nova.


- Tu očekujemo minimalno 100 novih radnih mjesta. Tako da smo s ova tri projekta došli do cifre od 2.000 radnih mjesta, što znači da je ispunjeno 50 posto prošlogodišnjeg obećanja za naredne četiri godine. To nam je bio cilj, da prije 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, imamo 2.000 novih radnih mjesta, za koja smo mi stvarali uvjete. Ne samo na ovaj način, nego i brzinom rada na urbanističkoj regulativi, na lokacijama i brzinom rješavanja administrativnih procedura - naglasio je Imamović.


Dodao je da je kroz Program ''Zapošljavanje osoba sa invaliditetom'' ponuđena podrška u iznosu od 2.500 KM za zapošljavanje osoba s invaliditetom preko 60 posto, ali se, bez obzira što se ne plaćaju svi doprinosi kada firma zaposli osobu s invaliditetom, niko nije javio za sufinansiranje tih deset radnih mjesta.


- Dogovorili smo da pokrenemo kampanju, da se razgovara s više firmi, da nadležne službe, prije svega Centar za socijalni rad, Služba za boračko-invalidsku zaštitu i Služba za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, sačine listu potecijalnih korisnika ovih sredstava, svojevrsnu kadrovsku listu osoba s invaliditetom, koju bismo ponudili poslodavcima za zapošljavanje - rekao je Imamović.


Poručio je da se mora ostvariti cilj za zapošljavanje osoba s invaliditetom.


Najavio je da uskoro slijedi i javni poziv za program ''Školovanje za sigurno zaposlenje'', putem kojeg Grad Tuzla dodjeljuje stipendiju u visini od 50 KM učenicima koji upišu zanat, koji predstavlja deficitarno zanimanje. Prošle godine je stipendirano 19 učenika, 15 obućarskog i četiri metalostrugarskog smjera.


- Metalostrugari, obućari, pekari, slastičari, konobari, kuhari, keramičari, sve su to deficitarna zanimanja. Za ovaj program moramo raditi na animiranju roditelja, da bi znali da, ako će dijete upisati neki zanat, neka ide na onaj zanat gdje ga odmah čeka ova mala stipendija i radno mjesto. Jer, privreda ima potrebu za ovim zanatima, dijelom iz razloga što mladi odlaze u druge zemlje, a dijelom što školovani majstori odlaze u penziju - kazao je Imamović.


Na sjednici je zaključeno da se za narednu budžetsku godinu predloži povećanje sredstava namijenjenih za razvoj poduzetništva i zapošljavanje, s ovogodišnjih 250.000 KM na minimalno 350.000 KM, kao i povećanje izdvajanja iz budžeta Grada Tuzla za ostale programe zapošljavanja i razvoja poduzetništva, saopćeno je iz Grada Tuzla.


(FENA/ad) 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook