sa sjednice vlade fbih

Ministrica Đapo: Dva miliona i 700.000 KM, kako bi se obogatio i unaprijedio kapacitet turističke ponude

Front20.07.17, 13:38h

Ministrica Đapo: Dva miliona i 700.000 KM, kako bi se obogatio i unaprijedio kapacitet turističke ponude
Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od način obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima

 

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici donijela odluku o budžetskim transferima vrijednim 2.700.000 KM, raspodijeljenih kroz šest programa, a namijenjenih sufinansiranju razvoja turizma.

 

Federalna ministarica okoliša i turizma Edita Đapo je na konferenciji za novinare kazala da je sufinansiranje razvoja turizma jedan od način obogaćivanja i kvalitativnog unapređivanja turističke ponude i promocije, te približavanja savremenim turističkim trendovima.

 

Odobrena sredstva će biti raspoređena na šest programa, a jedan od njih se odnosi na sufinansiranje razvoja sportsko-rekreativnog i avanturističkog turizma. Đapo je kazala da su te vrste turizma po izvještajima Svjetske turističke organizacije i UN-a među najbrže rastućim granama turizma.

 

Predviđena je i podrška unapređenju izrade i plasmana  turističkih suvenira, a u svrhu jačanja turističke ponude. U okviru ovog programa će nadležno ministarvo sa nekim od izabranih aplikanata ugovoriti otkup određene količine suvenira.

 

Poseban program odnosi se na sufinansiranje podrške putničkim agencijama  koje dovode turiste u BiH  i promovišu resurse i turističke destinacije na području Federacije BiH.

 

-Također,  imamo i finasiranje projekta za unapređenje turističke i ugostiteljske infrastrukture i konkurentnosti - navela je ministrica Đapo dodajući da je posebnim programom predviđeno i stručno usavršavanje zaposlenog osoblja  turističko-ugostiteljskog sektora  u FBiH, kao što su kuhari, recepcioneri i sl.

 

Među programima od posebnog značaja za turistički razvoj, kako je dodala Đapo, jeste podrška projektima u okviru Via Dinarice, zatim projekt izgradnje šetnice u općini Neum, „BH-Bivak“ i Sajam turizma koji će se u oktobru održati u sarajevskoj Skenderiji.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook