VIDEO/ Dok u istražnom zatvoru čekaju izlazak na slobodu

CNN sa ženama koje su bile udate za ISIL-ovce: 'Oni tvrde da u džihad idu za Boga, ali sve se vrti oko seksa'

Hronika20.07.17, 09:28h

CNN sa ženama koje su bile udate za ISIL-ovce: 'Oni tvrde da u džihad idu za Boga, ali sve se vrti oko seksa'
Strankinje iz cijelog svijeta koje su se udavale za džihadiste znaju da su prevarene, sad su i zarobljene, ne smiju kući

 

Ein Issa, gradić na sjeveru Sirije, kojim je ISIL vladao skoro tri godine, već neko vrijeme u rukama je prokurdskog SDF-a. CNN je u tom gradu posjetio žene koje su bile udane za ISIL-ove džihadiste, a nakon što se ISIL pod udarom i Sirijske vojske i SDF-a počeo potpuno raspadati, one su završile u istražnom zatvoru. Skupljene s djecom na betonskom podu prostorije, pričaju. Francuskinja, udovica jednog ISIL-ovca, sanja samo o tome da se jednom opet na nekoj plaži na Sredozemlju može skinuti u kupaći kostim i sunčati.

 

Sirijska učiteljica engleskog, inače iz Homsa, priča da je bila na putu iz Turske preko Raqqe kad se tamo zaljubila u tog džihadista iz Maroka. Tri sestre iz Indonezije u Raqqu su došle privučene obećanjima o besplatnoj zdravstvenoj zaštiti i besplatnom obrazovanju. "Ja volim život, volim raditi, volim nositi jeans, volim šminku. Volim svoje roditelje", nabrajala je Saida iz Montpeliera, još uvijek pokrivena od glave do pete.

 

isis-zene-djeca-jog

 

"Samo da mi je vratiti se, sjesti u svoj automobil i otputovati nazad."

 

Ona sjedi uz svog 14-mjesečnog sina, čije je lice puno tragova ugriza kukaca jer su jedan cijeli mjesec proveli u divljini bježeći iz Raqqe pješice. U Raqqi se, inače, još uvijek vode žestoke bitke između ISIL-a i SDF-a, zapravo su urbane borbe prije nekoliko dana tek započele. Saida je ispričala da su ona i njen suprug Yassine platili krijumčarima 6000 dolara kako bi ih prokrijumčario iz grada. On je putem poginuo, a ona je morala nastaviti sama s djetetom.

 

Saida sada priča da je ISIL strankinje privlačio obećanjima da će moći započeti novi život uz snažne supruge potpuno posvećene njima. Ono što ih je dočekalo, bilo je sasvim drugačije. Tučnjave u ženskim domovima, ISIL-ovi džihadisti opsjednuti seksom, žene razvedene i preudane i po šest puta.

 

Francuskinja se prosjeća trenutka kad je stigla u dom u Raqqi, gdje su novopridošlice čekale da ih ISIL-ovci izaberu. "Kad žena tamo stigne, mora napisati svojevrsni životopis. Navodi koje je dobi, svoje ime, kakvog je karaktera, što traži od muškarca. A i muškarci objavljuju svoje životopise. To su njihovi sastanci."

 

"Kad se susretnete, razgovarate 15 do 20 minuta, a nakon toga je da ili ne. Ako se oboje slože, vjenčaju se. Vrlo brzo", opisala je proceduru.

 

Opisujući slučaj May, učiteljice engleskog, CNN-ov reporter očito nije siguran da li da vjeruje njenoj tvrdnji da je u Raqqi zapela na putu iz Turske i da joj je prvi suprug poginuo od hica iz snajpera. Bila je smještena kod prijatelja, a Bilal je stanovao odmah do njih. "Mislim da mi ga je poslao sam Bog", kaže ona uz kikot.

 

Kao i mnoge žene u zatvoru za ISIL-ovce, i ona opisuje svog supruga kao dobrog čovjeka, pacifista koji se nije htio boriti. Za neke druge žene iz Raqqe May kaže da nisu bile takve sreće.

 

"Evropske žene su ovdje tražile evropske muškarce koji su u ISIL-u, snažne muškarce u ISIL-u i s oružjem, koji bi ih štitili. Mnoge su se potpuno šokirale jer bi ih tri, četiri dana nakon vjenčanja, ili mjesec dana poslije, razveli."

 

Prisjeća se jedne žene koja je bila udana i razvedena najmanje šest puta, sve dok joj sud na kalifatskom sudu za razvode nije zaprijetio da će je dati izbičevati ili zatvoriti. Mayin suprug je navodno u zatvoru u Kobaneu, njegove inicijale ispisala je na zidu i uokvirila srcem.

 

Priznaje da nema pojma što će ako ga više nikad ne vidi. "Htjela bih da me u tom slučaju neko ubije, jer ne smijem ubiti sebe, jer je to zabranjeno", kazala je ozbiljno.

 

Rahma, Fina i Noor iz Indonezije za ISIL-ovce u pravom smislu nisu bile niti udane. Platile su velike novce kako bi iz Džakarte došle do Raqqe, da bi onda razočarano shvatile da ISIL-ovci uopće nisu pravi muslimani kao što su vjerovale.

 

"Oni tvrde da u džihad idu za Boga, ali jedino što žele vrti se oko žena i seksa. To je odvratno", kazala je Rahma.

 

"Čula sam da, ako se ožene udovicom, dobiju 1000 dolara. Pitali bi me da se udam ujutro i očekivali da im odgovorim do večeri."

 

Noor su posebno šokirali sukobi u ženskim domovima. "Ponašanje žena u domovima bilo je sasvim drugačije, jako daleko od islamskog. Ponašale su se osorno, tračale su, vikale jedna na drugu, tukle se. To me je jako iznenadilo", kazala je.

 

Rekle su da ih je privuklo obećanje da će jedna od njih koja ima rak, Rahma, dobiti besplatno liječenje, a da će Fina moći studirati računarstvo. No, sada su jako zabrinute hoće li ih vlasti iz njihove domovine, kad se obrate indonezijskoj ambasadi, prihvatiti da se vrate.

 

Pitanje je uopće hoće li ove žene više ikada moći napustiti Siriju, kamoli hoće li moći kući. I dok SDF-ova proamerička koalicija polako, vrlo polako, ali sigurno, steže ISIL-ovce u Raqqi, sve više žena koje su se zaklinjale ISIL-u na vjernost, bježi iz grada. A to je onda još jedan od krupnih izazova za vlasti i pod sirijskom vladom i pod kurdskom samoupravom nakon potpunog uništenja ISIL-a u Siriji.

 

 

 

(Express.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook