nakon odbacivanja optužnice

Reakcija delegata na odluku u slučaju 'Referendum': Šta kažu Nović, Tadić, Softić...

Front19.07.17, 16:06h

Reakcija delegata na odluku u slučaju 'Referendum': Šta kažu Nović, Tadić, Softić...
Povodom odluke, oglasili su se i delegati u Domu naroda PSBiH

 

Sud BiH danas je u potpunosti odbio optužnicu u slučaju "Referendum", kojom su optuženi Siniša Karan, Dragoljub Reljić, Goran Zmijanac i Milan Petković zbog krivičnog djela Neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri kojom se privremeno obustavlja primjena Odluke o raspisivanju referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske.

 

Sudija za prethodno saslušanje je zaključio da iz dokaza Tužilaštva BiH nije moguće izvesti zaključak o postojanju osnovane sumnje da su optuženi počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret- piše N1

 

Povodom odluke, oglasili su se i delegati u Domu naroda PSBiH.

 

"Konačno je neko pametan i hrabar u Sudu shvatio da tu nema krivičnog djela, a ovo je jasan pokazatelj kako je Tužilaštvo pod političkim utjecajem", kazao je Sredoje Nović.

 

Ognjen Tadić iz SDS-a smatra da je jasno bilo svima da od optužnice nije moglo biti ništa.

 

"Jasno je bilo svima koji su pravnici da od optužnice za Referendum nije moglo biti ništa, samo je dalo Siniši Karanu na političkoj težini. Očito da SNSD za njega ima velike planove na predstojećim izborima", dodao je Tadić.

 

Safet Softić iz SDA smatra:

 

"Pitanje referenduma očito da zbunjuje naš pravni sistem. Iz poštovanja prema pravosudnim institucijama, ja dalje neću komentarisati", istakao je.

 

Inače, u odluci se ukazuje na činjenicu da je izvršenje odluke Ustavnog suda BiH bilo u nadležnosti Narodne skupštine RS, kojoj je Ustavni sud i dostavio odluku o privremenoj mjeri, te da optuženi nisu imali realnu moć da donesu bilo kakvu odluku o suspenziji odluke o sprovođenju referenduma s obzirom na činjenicu da je većina članova Komisije za sprovođenje referenduma (pet) bila iz reda narodnih poslanika koji su učestvovali u donošenju odluke o referendumu, a koji nisu optuženi najvjerovatnije zbog toga što kao narodni poslanici uživaju imunitet.

 

Protiv odluke o odbjanju optužnice Tužilaštvo BiH može podnijeti žalbu u roku od 24 sata.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook