FOTO/ Postavka u Rimu

U Parlamentu Italije otvorena izložba Ars Aevija: Devet djela iz devet kolekcija

Kultura19.07.17, 12:55h

U Parlamentu Italije otvorena izložba Ars Aevija: Devet djela iz devet kolekcija
Fabrizio Cicchitto istaknuo je zadovoljstvo zbog izložbe u Rimu te naglasio da će Italija sudjelovati u finalnoj fazi razvoja Projekta Ars Aevi i izgradnji Muzeja

 

U svečanim salama Parlamenta Italije u Rimu sinoć je otvorena izložba Muzeja Ars Aevi "Devet djela iz devet kolekcija" u povodu obilježavanja četvrt vijeka razvoja Projekta Ars Aevi.

 

Izložbu su otvorili predsjednici Komisije za vanjske poslove i Komisije za kulturu odbora Zastupničkog doma Italije, Fabrizio Cicchitto i Flavia Piccoli Nardelli, a zvanicama su se obratili i direktor i osnivač Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, te ambasador Italije u BiH Nicola Minassi

 

Fabrizio Cicchitto istaknuo je zadovoljstvo zbog izložbe u Rimu te naglasio da će Italija sudjelovati u finalnoj fazi razvoja Projekta Ars Aevi i izgradnji Muzeja. 

 

"Koliko je kultura bitna za razvoj i suradnju dviju zemalja najbolje pokazuje Ars Aevi koji je internacionalni projekt", poručio je predsjednik Komisije za vanjske poslove Italije. 


Postavku Ars Aevija u Rimu čini devet djela istaknutih svjetskih umjetnika: Ettora Spallettija, Josepha Beuysa, Romana Opalke, Guntera Brusa, Nan Goldin, Cornelie Parker, Sanana Aleskerova, Ilije Šoškića, Edina Numankadića.

 

Na izložbi je također predstavljen monumentalni rad maestra Michelangela Pistoletta, Luogo di raccoglimento multiconfessionale e laico, koji je prisustvovao otvaranju i čiji rad nakon izložbe u Rimu dolazi u Sarajevo gdje će biti trajno smješten. Predstavljena je i maketa budućeg muzeja Ars Aevi, koju je projektirao slavni arhitekta Renzo Piano.

 

Inicijativa za ovu izložbu donijeta je nakon zvanične posjete Komisije za vanjske poslove Bosni i Hercegovini tokom maja, u kontekstu predsjedavanja Italije Berlinskim procesom u 2017. godini u cilju europskih integracija Zapadnog Balkana kako bi se poboljšale akcije u kulturi talijanske vanjske politike u regiji. U tom kontekstu, retrospektivna izložba namjerava skrenuti pažnju na historijski događaj i kosmopolitsku figuru Grada Sarajeva, kao mjesta susreta svjetova.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook