Veliki skandal u Njemačkoj

Najmanje 547 dječaka iz katoličkog hora je zlostavljano, istražitelj okrivljuje brata bivšeg pape Benedicta XVI

Hronika18.07.17, 16:42h

Najmanje 547 dječaka iz katoličkog hora je zlostavljano, istražitelj okrivljuje brata bivšeg pape Benedicta XVI
Mnoge žrtve se sjećaju vremena u školskom horu u Regensburgu kao „najgoreg vremena u životu, kada su vladali strah, nasilje i bespomoćnost“. To je izjavio advokat Ulrich Weber, koji je prije dvije godine dobio zaduženje da istraži slučajeve

 

Najmanje 547 dječaka iz čuvenog njemačkog katoličkog školskog hora je bilo seksualno i fizički zlostavljano, objavio je istražitelj u izvještaju koji hor i školu opisuju kao „zatvor ili koncentracioni logor“., 

 

Ovo je jedan od najvećih skandala tog tipa u Njemačkoj, javlja AFP.

 

„Regensburger Domspatzen“ hiljadu godina star hor iz Bavarije je još 2010. godine prvi put povezan s pedofilijom i seksualnim zlostavljanjem, što je povuklo slične istrage i u drugim dijelovima svijeta.

 

Mnoge žrtve se sjećaju vremena u školskom horu u Regensburgu kao „najgoreg vremena u životu, kada su vladali strah, nasilje i bespomoćnost“. To je izjavio advokat Ulrich Weber, koji je prije dvije godine dobio zaduženje da istraži slučajeve.

 

Riječ je o periodu od 1945. godine do devedesetih prošlog stoljeća. On je utvrdio da je bilo 67 slučajeva seksualnog zlostavljanja i 500 slučajeva fizičkog nasilja. To je gotovo dvostruko veći broj nego što su utvrdila ranija istraživanja.

 

Weber navodi da je broj žrtava i veći, vjerovatno oko 700, ali nije mogao sa svima obaviti razgovore. On je djelomično krivio tadašnjeg šefa hora Georga Ratzingera, starijeg brata bivšeg pape Benedicta XVI, zbog „kulture šutnje o nasilju“.

 

Istražitelj je rekao da je 49 izvršilaca identificirano, ali da ne očekuje da budu krivično gonjeni, dok će žrtve dobiti oko 20.000 eura odštete. Zvanično, žrtvama je upućeno i izvinjenje.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook