projekat pokrenut prije desetak godina

Sarajevo dobiva najsavremeniji Veterinarski institut u regionu

Hronika16.07.17, 15:49h

Sarajevo dobiva najsavremeniji Veterinarski institut u regionu
Prema riječima dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihada Fejzića, riječ je o projektu pokrenutom prije desetak godina, a koji je konačno stigao do završne faze

 

Najmoderniji Veterinarski institut u regionu, u koji je uloženo šest miliona, a koji će razvijati najsavremenije molekularne metode istraživanja, narednih mjeseci zvanično će biti otvoren na Stupu.

 

Prema riječima dekana Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Nihada Fejzića, riječ je o projektu pokrenutom prije desetak godina, a koji je konačno stigao do završne faze- piše Avaz

 

Tehnički prijem

 

- Već smo započeli tehnički prijem, laboratoriji su svi završeni. Sada čekamo na upotrebnu dozvolu, a potom nastavljamo s uređenjem kompletnog kruga. Postoje i dva dodatna objekta, koja, također, trebamo staviti u funkciju - rekao je Fejzić.

 

Ističe da će u nove prostorije prenijeti opremu iz laboratorija s fakulteta i da je u planu i nabavka nove.

 

Kako je kazao Fejzić, u novootvorenom laboratoriju razvijat će najsavremenije molekularne metode kada je u pitanju dijagnosticiranje bolesti, s fokusom na one koje su zajedničke ljudima i životinjama.

 

Zdravstvene posljedice

 

- Živimo u vremenu koje je epidemiološki vrlo nestabilno. Svjedoci smo raznih virusnih oboljenja koja za zdravstvo predstavljaju nove izazove. Da bismo spriječili ekonomske i zdravstvene posljedice, dijagnostika i istraživanje tih bolesti su temelj - kazao je Fejzić.   

 

U jednom segmentu će, kako kaže, laboratorij imati preventivnu ulogu za stanovnike BiH, dok će se drugi dio odnositi na istraživači rad. Dodaje da žele biti konkurenti s istraživačkim centrima u cijelom svijetu. 

 

Zaposliti mlade istraživače


On ističe da još nije urađena sistematizacija radnih mjesta i da uskoro trebaju ući u tu administrativnu fazu.

 

- Mi nemamo ni novca ni prostora da otvaramo nešto preširoko. Za sada će raditi jedan dio osoblja s Veterinarskog fakulteta koji je već obučen. Početkom naredne godine otvaramo nove projekte i nadam se da će tada zapošljavati isključivo mlade istraživače, kao i ljude koji se bave biologijom, medicinom, veterinom, molekularnom biologijom - rekao je Fejzić.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/MR)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook