NAKON PISMA POTPREDSJEDNIKA FBIH

Otvoreni odgovor ministra Salke Bukvarevića: Dosta je ispraznog populizma Milana Dunovića!

Front14.07.17, 15:25h

Otvoreni odgovor ministra Salke Bukvarevića: Dosta je ispraznog populizma Milana Dunovića!
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević uputio je otvoreni odgovor potpredsjedniku Federacije BiH Milanu Dunoviću, koji prenosimo u cjelosti

 

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odgovorio je na pismo koje je njemu i premijeru Fadilu Novaliću uputio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović.



-Naviknut na isprazni populizam političkog bloka čiji je glasnogovornik potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ne bih ni odgovarao na njegovo otvoreno pismo upućeno federalnom premijeru i meni, kao resornom ministru, da se ovaj put nije dotakao jedne od najosjetljivijih kategorija našeg društva - branilaca i njihovih porodica. Posebno je žalosno i neprihvatljivo da se Dunović, iako potpredsjednik Federacije, dakle, ključni funkcioner u vrhu izvršne vlasti, do sada, nije nikad interesirao, niti na bilo koji način uključivao u brojne aktivnosti koje je vodila Federalna vlada i nadležno ministarstvo s ciljem rješavanja problema branilačke populacije i poboljšanja njihovog položaja. Mogao je, a nije i sada postavlja pitanja koja njemu trenutno politički odgovaraju. Znaju svi, pa i branioci da takvo ponašanje neće popraviti njihov status, jer od patvorenog saosjećanja se ne živi. Samo uporan i posvećen rad može donijeti rezultate što Federalna vlada u ovom mandatu čini - navodi Bukvarević u odgovoru.



Bukvarević se pita zar je moguće da potpredsjednik Federacije ne zna da je Vlada FBiH uputila u parlametarnu proceduru tri važna zakona s ciljem rješavanja pitanja koja u otvorenom pismu postavlja, da već više od dvije godine, jedan od ključnih ljudi izvršne vlasti ne zna da se za branilačku zaštitu iz Budžeta izdvaja više od 550 miliona KM te da je od 560 hiljada vojno evidentiranih osoba skoro 130 hiljada koristi neki od oblika branilačkih prava i to bez bez dopunskih prava što je u nadležnosti kantona?



-Zar je moguće da nije čuo da je nedavno potpisan Sporazum s branilačkim udruženjima po kojem će u narednih pet godina za rješavanje njihovih najtežih statusnih pitanja biti izdvojeno dodatnih 100 miliona KM? Poražavajuće je da je njegovo pismo pokazalo da je moguće da potpredsjednik Federacije ne zna, ili neće da zna - ističe Bukvarević.



Dodaje da bi bilo mnogo bolje da je potpredsjednik FBiH umjesto federalnom premijeru i resornom ministru pisao parlamentarcima i "svojim političkim sponzorima koji koče donošenje zakona koji će uvesti reprezentativnost branilačkih udruženja i tako smanjiti njihov broj i zakona koji će omogućiti uvođenje jedinstvenog registra".



- Pozivam ga da svojim autoritetom, kako osobnim tako i autoritetom funkcije koju obavlja, u Federalnom parlamentu pomogne da ovi zakoni budu usvojeni, jer se samo sistemski mogu rješavati svi pa i branilački zahtjevi i problemi. To će biti njegov konkretan doprinos rješavanju problema branilaca, na čemu će mu, vjerujem, branioci biti zahvalni - navodi Bukvarević u odgovoru potpredsjedniku Dunoviću.

 

 

(Fena/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook