video/ BIVŠI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Mesić: Treći entitet bio bi ubitačan za Hrvate BiH, rješenje treba tražiti u...

Front14.07.17, 14:24h

Mesić: Treći entitet bio bi ubitačan za Hrvate BiH, rješenje treba tražiti u...
Dodao je da Hrvatska uvijek može pomoći i treba pomoći BiH, ali samo u onim slučajevima kada se radi o cjelovitoj Bosni i Hercegovini

 

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je da bi formiranje trećeg ili čisto hrvatskog entiteta u Bosni i Hercegovini značilo i nestanak Hrvata u BiH. Mesić smatra da pitanje Hrvata u BiH treba tražiti samo unutar cjelovite Bosne i Hercegovine, u saradnji sa druga dva konstitutivna naroda Bošnjacima i Srbima, javlja Patria.

 

- Puno je bilo ambicija da se razbije Bosna i Hercegovina, na razne načine. Jedan od načina je da se osnuje i treći entitet. Ali, mnogi Hrvati u BiH ne znaju da bi to bio kraj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Formirati entitet od jednog dijela Hercegovine bilo bi ubitačano za Hrvate Bosne i Hercegovine. Jer, šta bi u tom slučaju bilo sa Posavinom, šta će biti sa centralnom Bosnom, šta će biti sa Hrvatima u Sarajevu, šta će biti sa Hrvatima u cijeloj Bosni?  – rekao je Mesić tokom nedavnog boravka u Bihaću.

 

Dodao je da Hrvatska uvijek može pomoći i treba pomoći BiH, ali samo u onim slučajevima kada se radi o cjelovitoj Bosni i Hercegovini.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook