razmislite

Budete li se ovako ponašali, imate velike šanse za razvod!

Lifestyle14.07.17, 10:05h

Budete li se ovako ponašali, imate velike šanse za razvod!
Svi mi imamo one dane kada nam je "fitilj kratak" i kada smo mrzovoljni te se otresito ponašamo prema partneru

 

Svaki je brak pun uspona i padova. Kada nastanu problemi i prepreke, većinu vremena riječ je o onima koji se daju savladati i riješiti, no postoje određena negativna ponašanja unutar braka koja mogu dovesti čak do razvoda

 

1. Prezir

 

U ovom slučaju prezir obuhvaća svaki oblik ponašanja koji ponižava Vašeg partnera, dok naglašava Vašu superiornost. Naprimjer, korištenje sarkazma, podrugljivost, omaložavanje ili okretanje očiju samo su neka od ponašanja koja treba izbjegavati.

 

2. Kriticizam

 

Svi mi imamo one dane kada nam je "fitilj kratak" i kada smo mrzovoljni te se otresito ponašamo prema partneru. To je sasvim normalno, no često ponašanje koje uključuje vječno isticanje mana, zanovijetanje i nepotrebni kriticizam mogu situaciju u braku poprilično pogoršati.

 

3. Obrambenost

 

Zajedno s kriticizmom jednog partnera slijedi obrambeni stav drugog partnera. Međutim, zbog takve obrambenosti koja zapravo više nalikuje "protunapadu", situacija može samo dodatno eskalirati. Takvo učestalo ponašanje oba partnera itekako može povećati šanse za razvod.

 

4. Ignorisanje

 

Kada pokušavate započeti razgovor s partnerom, a on Vas ignoriše, ne angažuje se, izbjegava Vaš pogled, to može izazvati bijes u Vama. No, trebate ostati smireni jer razlog zbog kojeg Vas ignoriše je obično taj da se osoba jednostavno osjeća zbunjeno i zapanjeno te ne zna kako bi trebala odreagirati na to o čemu pričate.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook