ŠTA RADITI KADA SE TO DESI?

Šok umjesto odmora: Rezervisala je apartman na moru preko oglasa, a kada je tamo stigla, ugledala je...

Hronika13.07.17, 09:40h

Šok umjesto odmora: Rezervisala je apartman na moru preko oglasa, a kada je tamo stigla, ugledala je...
U oglasu je pisalo da je apartman 10 metara do mora. To je istina, ali plaža je na drugom kraju mjesta, do koje se ide preko vrlo prometne ceste. Objavljene fotografije su bile iz drugog apartmana...

 


Prijateljica je preko oglasa rezervisala smještaj na moru. Na fotografijama u oglasu apartman je lijepo izgledao, no tamo se razočarala jer nije bilo kako su reklamirali. Što napraviti da se ne nađem u takvom problemu, pitala je čitateljica 24sata.hr.


- U oglasu je pisalo da je apartman 10 metara do mora. To je istina, ali plaža je na drugom kraju mjesta, do koje se ide preko vrlo prometne ceste. Objavljene fotografije su bile iz drugog apartmana, a prijateljica je bila u polunamještenom. I korištenje klima-uređaja morala je dodatno platiti - opisala je čitateljica loše prijateljičino iskustvo.


Dogovoriti pismeno


Savjete o tome kako što bolje dogovoriti privatni smještaj tražili smo od Dunje Mak iz Osječkog savjetovališta za potrošače.


- Treba provjeriti ima li iznajmljivač rješenje nadležnog ureda. Sve dogovore s iznajmljivačem ili agencijom treba obavljati pismeno, najbolje elektroničkom poštom, a nikako samo usmeno. Pismeno treba dogovoriti i datum i vrijeme dolaska i odlaska, cijenu i sve dodatne naknade i naplate - rekla je Dunja Mak.


Dodala je da se pismeno treba informirati i o točnoj adresi smještaja i udaljenosti od mora.


Provjeriti na karti


- Preporučujem da se adresa provjeri na Googleovim kartama i Street Viewu - kako bi se vidio izgled kuće, udaljenost od mora i slično - dodala je Dunja.


No stvarno stanje katkad se može razlikovati od slike na StreetViewu, ali će se barem teže dogoditi da je apartman koji je deset metara od mora, zapravo toliko udaljen od luke u kojoj se ne može kupati. Na karti se može provjeriti i položaj kuće jer iznajmljivači mogu na primjer prešutjeti ako je izlaz iz kuće usred zavoja na prometnoj cesti.


- Treba tražiti slike kuće, točno određene sobe ili apartmana koji se iznajmljuje, posebice kupaonice i kuhinje, kako bi se provjerilo u kakvom su stanju. Tražiti treba i sve informacije o uslugama i karakteristikama samog smještaja, je li u cijeni uključeno ili se dodatno i koliko plaćaju ručnici, posteljina, toaletne potrepštine, fen, frižider, klima-uređaj, TV, internet, krevetić za dijete... - napominje sagovornica 24.sata.hr.


Savjetuje da treba tražiti i informacije o mogućnostima i cijeni parkiranja. Predlaže i da se potraže iskustva drugih s tim smještajem, a dobro je zatražiti i brošure koje treba sačuvati.


Pisati prigovor


- Nisu li ispoštovali dogovor o vrsti i kvaliteti usluge, savjetujem da fotografirate nepravilnosti i da se u objektu odmah napiše prigovor te traži potvrda da su ga primili, s potpisom i datumom, koju treba čuvati. Najbolje se žaliti mailom, a šalje li se poštom, mora biti preporučeno s povratnicom i treba čuvati primjerak prigovora za sebe - napomenula je Dunja Mak.


Dodala je da u pisanim dogovorima s iznajmljivačem treba naglasiti da ćete zaštitu prava potražiti kod turističke inspekcije, ako za plaćenu cijenu ne dobijete uslugu kakvu ste dogovorili.


Ne odgovori li iznajmljivač na prigovor u roku 15 dana ili ako odgovori negativno, treba se sa svim dokazima obratiti turističkoj inspekciji.     

 

( 24sata.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook