Obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici

Duraković: Nećemo biti ušutkani, nećemo otići i nećemo odustati

Front11.07.17, 13:57h

Duraković: Nećemo biti ušutkani, nećemo otići i nećemo odustati
Napominje da više od 1.100 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice još nije pronađeno, te poziva Srbe koji znaju gdje su masovne grobnice da to jave Institutu za tražanje nestalih osoba BiH

 

Zločin genocida nad Bošnjacima u Srebrenici pravno i istorijski je utvrđena činjenica, a Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji je donio niz presuda za genocid i zločine protiv čovječnosti počinjene ovdje u Srebrenici u julu 1995. godine - rekao je danas predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković na komemorativnoj sjednici u Potočarima.

 

- Žrtvu i zločin koji se dogodio u Srebrenici 1995. mi ne odvajamo od genocida i ubijanja bošnjačkog naroda, nevinih civila, građana BiH od Prijedora do Trebinja, od Ahmića, Stoca do Bijeljine. Mi danas u Srebrenici na ovaj dan 11. juli opominjemo i sjećamo se žrtava logora Kereterma, Omarske, Trnopolja do Gabele, Heliodroma i Dretelja. Sjećamo se žrtava opsade Sarajeva, ubijenih Bošnjaka na Korićanskim stijenama, mladih ubijenih na Tuzlanskoj Kapiji, hiljade žena-žrtava silovanja. Kada učimo Fatihe učimo ih i za našu djecu ubijenu na školskom igralištu ovdje u Srebrenici. Za naše sinove pokopane u Bratuncu, Zvorniku, Vlasenici, Milićima, Višegradu, Foči, Rogatici i Bijeljini - naglasio je Duraković.

 

Prema njegovim riječima, "na putu za istinu svoj doprinos je dao svako od nas, od neustrašivih majki Srebrenice, bez kojih ni ovaj memorijalni centar ne bi postojao do onog mladog volonetera koji svakog jula dodaje flašu vode učesniku Marša mira od Nezuka do Potočara".

 

- Svi se mi svojim snagama borimo protiv posljednje faze genocida, koju zločinici nastavljaju da provode i 22 godine kasnije. A to je negiranje genocida. Negiranje stvaričnog zločina tolikih razmjera koji se desio u Srebrenici također zahtijeva organiziran pristup zločinaca. Želim poručiti da mi nećemo posustati. Genocid nećemo i ne smijemo nikada zaboraviti - kazao je Duraković.

 

Naglasio je da se u istočnoj Bosni opet rađaju djeca te "svako na svoj način šalje jedinstvenu poruku da od naše zemlje ne odustaju, jer ako odustanemo od povratka, od naših domova odustajemo i od naše domovine i gazimo žrtvu onih koje danas ukopovama".

 

- BiH se brani ovdje. Ne smijemo dozvoliti da nas ponovno progone, ne smijemo prešutjeti da u Konjević-Polju i Vrbanjcima naša djeca još ne idu u škole, da entitet RS ne priznaje bosanski jezik, da Bošnjacima ne daju posao, da naše žrtve ne priznaju i da naše postojanje gaze - poručio je.

 

Napominje da više od 1.100 nestalih Bošnjaka iz Srebrenice još nije pronađeno, te poziva Srbe koji znaju gdje su masovne grobnice da to jave Institutu za tražanje nestalih osoba BiH.

 

- Pozivam vlast na svim nivoima u BiH i međunarodnu zajednicu da daju podršku radu Instituta za nestale i Međunarodne komisije za nestale osobe. Ta podrška je ključna u ovom trenutku, da bi 22 godine nakon bolnog čekanja porodice mogle ukopati svoje voljene na dostajanstven i ljudski način. Nećemo biti ušutkani, nećemo se predati, nećemo otići i nećemo odustati. Pamtimo žrtve genocida, proučimo Fatihe, pred nama su godine izazova u kojima moramo uraditi sve kako se našoj djeci i unucima ne bi dogodilo ono što se dogodilo nama u julu 1995. godine - poručio je Duraković danas u Potočarima.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook