Uoči početka komemoracije

U Potočarima brojne zvanice odaju počast žrtvama genocida

Hronika11.07.17, 11:06h

U Potočarima brojne zvanice odaju počast žrtvama genocida
Zvanični početak komemoracije zakazan je za 11.30 sati, a prema programu, nakon intoniranja himne BiH, uslijedit će obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve te izvođenje numere ''Inferno''

 

U fabriku akumulatora u Potočarima pristižu brojne delegacije i zvanice koje će prisustvovati komemorativnom skupu povodom 22. godišnjice genocida u Srebrenici te kolektivnoj dženazi i ukopu 71 srebreničke žrtve.

 

Na komemoraciji se očekuje oko 30 hiljade ljudi, a brojne visoke zvanice svojim dolaskom odaju počast žrtvama genocida. Među njima su predsjednik Lige Socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak, američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack, šef misije OSC-a u BiH Jonathan Moore, te brojni predstavnici vlasti u BiH. 

 

Zvanični početak komemoracije zakazan je za 11.30 sati, a prema programu, nakon intoniranja himne BiH, uslijedit će obraćanje zvanica, odavanje počasti i polaganje cvijeća za žrtve te izvođenje numere "Inferno".

 

Od 12.00 sati će učenjem Kur'ana i klanjanjem podne-namaza i ikindija-namaza početi vjerski dio programa, dok je u 13.20 predviđeno klanjanje dženaze za 71 žrtvu genocida koja će danas biti ukopana.

 

Među žrtvama čiji će posmrtni ostaci danas biti ukopani u Potočarima je i sedam maloljetnika te jedna žena, Đemila (Mahmut) Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice. Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.

 

Najstarija žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Alija (Huso) Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u dvije masovne grobnice, Zeleni Jadar na području Bratunca i Pusmulići na području Srebrenice.

 

Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji Damir (Kemal) Suljić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici Blječeva, na području Bratunca. Njegov otac Kemal ukopan je 2009. godine.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook