Premijer KS o ulaganjima

Šta se radi na Bjelašnici i Igmanu: Šeik kupio hotel 'Feri', ima ponuda i za 'Igman'

Hronika10.07.17, 19:04h

Šta se radi na Bjelašnici i Igmanu: Šeik kupio hotel 'Feri', ima ponuda i za 'Igman'
Od Konakovića se tako saznalo da je šeik Muhamed el-Kasimi kupio hotel ''Feri'' na Igmanu i u završnoj je fazi za dobivanje dozvola za rekonstrukciju objekta

 

Na olimpijskim ljepoticama Bjelašnici i Igmanu u toku su veliki radovi. Kako je rekao premijer Elmedin Konaković, na Bjelašnici se trenutno realizira projekt vrijedan 16 miliona maraka koje je osigurala Vlada KS, piše Avaz.


- Iskopane su tranše za polaganje cijevi za vještačko zasnježavanje, odmakli su i radovi na polaznoj i odlaznoj stanici šestosjeda, postavljeno 11 od 13 temelja za stubove. Stigla je cijela polazna stanica koju ćemo uskoro montirati. Vrlo brzo pokazat će se opravdanost ove investicije. Izgradnjom vertikalnog transporta Bjelašnica će postati najbolje skijalište u regionu - kaže Konaković. 

 

Dodaje da iduće godine planiraju ulaganja u ljetni turizam, izdvojili su dio sredstava za gradnju sportskog centra zajedno s Općinom Trnovo. 


- Planiramo gradnju zatvorene dvorane i postavljanje vještačke trave za pripremu fudbalskih timova. Uložit ćemo 30 miliona KM u Bjelašnicu - ističe Konaković.

 
Također, Konaković tvrdi da će ulaganja u Bjelašnicu i Igman privući investitore koji će kupiti hotele na planinama i tako upotpuniti ponudu.

 

Od Konakovića se tako saznalo da je šeik Muhamed el-Kasimi kupio hotel "Feri" na Igmanu i u završnoj je fazi za dobivanje dozvola za rekonstrukciju objekta.


- Do sada nije bilo interesa za kupovinu i gradnju hotela jer nije bilo kvalitetne ponude skijašima. Kada bude više skijaša, bit će i ponuda za hotele. Za hotel "Igman", za koji dugo nismo imali zainteresiranih, već smo dobili nekoliko upita za prodaju. Nakon što u Agenciji za privatizaciju budu imenovani organi, oglašavat ćemo odmah prodaju hotela "Igman". Riječ je o hotelu sa 16.000 kvadrata, gdje je renta plaćena, nema troškova i s gotovo 40 dunuma zemlje na atraktivnoj lokaciji, čija je vrijednost negdje oko 5 miliona maraka - kazao je Konaković.


Ističe i da se zbog Evropskih igara mladih EYOF na Igmanu planira i investicija u staze za nordijsko skijanje i biatlon.


- Izgradnjom ovih kapaciteta Igman će oživjeti, ostaju nam skakaonice, za koje imamo ideje, ali nemamo sredstva i projekte - poručio je Konaković.


Kako bi osnježavanje bilo u funkciji, trenutno se gradi novi vodovod za Bjelašnicu.


- Gradi se i regionalni vodovod s Treskavice na Bjelašnicu, tj. Hojta – Bjelašnica, čija je vrijednost 3 miliona KM. Na taj način riješit ćemo vještačko osnježavanje i problem vodosnabdijevanja Bjelašnice - rekao je Konaković.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook