Iz ove stranke upozoravaju

Demokratska fronta o Izbornom zakonu BiH: Kako će se implementirati izborni rezultati?

Front10.07.17, 18:34h

Demokratska fronta o Izbornom zakonu BiH: Kako će se implementirati izborni rezultati?
Obzirom na slavodobitničke izjave lidera HDZ BiH date danas u Mostaru, to bi značilo da ako delegati i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na ultimativni prijedlog Dragana Čovića o izmjenama Izbornog zakona, upakovanog u prijedlog HNS-a, Čović i njegov banjalučki strateški partner, imaju rezervni plan o realizaciji strateških političkih ciljeva preko svojih pijuna koji sjede u Centralnoj izbornoj komisiji, kažu iz DF-a

 

Demokratska fronta (DF) u saopćenju za javnost navodi da prema određenim tumačenjima odredbe člana 20.16.A stav 2. tačke a-j Izbornog zakona BiH, koje će prestati važiti narednog dana od dana objavljivanja rješenja u „Službenom glasniku BiH“ će zamjeniti akt niže pravne snage od Izbornog zakona (Odluka, pravilnik, instrukcija), a koji će donijeti Centralna izborna komisija BiH, na osnovu ovlaštenja koje joj daje član 10.12 Izbornog zakona BiH.

 

- U članu 10.12 Izbornog zakona BiH, istini za volju, jeste propisano da “Centralna izborna komisija BiH određuje, nakon svakog popisa, broj delegata koji se biraju iz svakog konstitutivnog naroda i iz reda ostalih, a koji se biraju iz zakonodavnog tijela svakog kantona” - navodi se u saopćenju.

 

Iz Demokratske fronte pojašnjavaju da to znači da bi Centralna izborna komisija BiH, donoseći niz podzakonskih akata nakon raspisivanja Općih izbora 2018. godine, trebala usvojiti i onaj kojim bi ona propisala broj delegata za Dom naroda iz svakog kantona, a da će nacionalne kvote u tom aktu formirati na osnovu posljednjeg popisa iz 2013. godine.

 

- Obzirom na slavodobitničke izjave lidera HDZ BiH date danas u Mostaru, to bi značilo da ako delegati i zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH ne pristanu na ultimativni prijedlog Dragana Čovića o izmjenama Izbornog zakona, upakovanog u prijedlog HNS-a, Čović i njegov banjalučki strateški partner, imaju rezervni plan o realizaciji strateških političkih ciljeva preko svojih pijuna koji sjede u Centralnoj izbornoj komisiji. A o detaljima realizacije navedenog plana će se svakako dogovoriti u srijedu na sastanku u Mostaru - navodi se u saopćenju DF-a.

 

Međutim, dodaje se, u navedenom planu postoji nekoliko problema, obzirom da Ustavni sud BiH nije poništio odredbe člana 20.16.A stav 1.  Izbornog zakona BiH u kojem je propisano da „Do potpune provedbe Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH raspodjela mjesta po konstitutivnom narodu, koja je obično uređena Poglavljem 10 Potpoglavlje B. ovoga Zakona, odvija se sukladno ovome članku“, odnosno onim odredbama koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

 

- I vrapci na grani znaju koliko je potpuna provedba Aneksa 7. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, tako da se postavlja pitanje kako je moguće mijenjati navedeni član – navode iz DF-a.

 

Ističu da je, s druge strane, i što je još važnije, odredbama člana IV.B.2. člana 8. stav 3. Ustava Federacije BiH propisano da „Broj delegata za Dom naroda koji se biraju u svakom kantonu srazmjeran je broju stanovnika kantona, s tim što se broj, struktura i način izbora delegata utvrđuju zakonom“.

 

- Dakle, bilo kakav podzakonski propis koji bi donijela Centralna izborna komisija BiH, kojim bi ona propisala broj delegata za Dom naroda iz svakog kantona bio bi u potpunosti u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH - tvrdi Demokratska fronta.

 

Demokratska fronta ovim putem ponovo upozorava javnost da će bez isključivo političke volje u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, biti nemoguće implementirati izborne rezultate za nivo Federacije BiH i za nivo Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te stranke.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook