Hoće li biti opozvana nagrada novinaru FTV-a'?

Nakon presude suda u Tuzli, Mreža ACCOUNT pojašnjava: Nagrađeni prilog nema veze sa Tuzla kvarcom

Hronika10.07.17, 14:51h

Nakon presude suda u Tuzli, Mreža ACCOUNT pojašnjava: Nagrađeni prilog nema veze sa Tuzla kvarcom
Povodom poziva nevladine organizacije COD Luna da povučemo novinarsku nagradu koju je Mreža ACCOUNT prošle godine dodijelila novinaru Federalne televizije Omeru Hasanoviću i da se javno oglasimo, udovoljit ćemo drugom dijelu ovoga poziva – javno ćemo se oglasiti, kaže se u odgovoru ACCOUNT-a

 

 

Mreža ACCOUNT objavila je krajem prošle sedmice odgovor na saopštenje Centra za odgovornu demokratiju - COD Luna povodom prvostepene presude Općinskog suda u Tuzli koji je naložio JRTS FTV BiH da uputi izvinjenje, objavi ispriku i opozove izražavanje neistinitih činjenica vezanih za firmu Tuzla kvarc i Zlatana Velagića, direktora firme Tuzla kvarc i prijavitelja korupcije, pod prijetnjom prinudnog izvršenja i drugih zakonskih posljedica.

 

COD Luna je u svom saopštenju podsjetila javnost da je Antikorupcijska mreža ACCOUNT, u jeku medijske hajke na prijavitelja korupcije Zlatana Velagića od strane novinara FTV-a Omera Hasanovića, tom istom novinaru dodijelila nagradu za najbolje izvještavanje o korupciji, i pored višestrukih apela COD Luna da novinar Omer Hasanović, u okviru Magazina Mreža FTV-a, tendencioznim prilozima, lažnim navodima i teškim potvorama satanizira i stigmatizira prijavitelja korupcije, vršeći odmazdu nad njim, a što je potvrdila prvostepena presuda Općinskog suda u Tuzli.

 

Stoga je COD Luna javno pozvala antikorupcijsku mrežu ACCOUNT da opozove i povuče nagradu koju je dodijelila novinaru Omeru Hasanoviću i svoju odluku javno objavi, smatrajući da je to najmanje što ACCOUNT u ovom trenutku može uraditi kao čin izvinjenja prijavitelju korupcije Zlatanu Velagiću i firmi Tuzla Kvarc, ističe se u saopštenju COD Luna.

 

Tim povodom Mreža ACCOUNT je objavila, kako se navodi u naslovu, dobronamjeran odgovor u kome se nalazi sljedeće pojašnjenje:


Povodom poziva nevladine organizacije COD Luna da povučemo novinarsku nagradu koju je Mreža ACCOUNT prošle godine dodijelila novinaru Federalne televizije Omeru Hasanoviću i da se javno oglasimo, udovoljit ćemo drugom dijelu ovoga poziva – javno ćemo se oglasiti.


Žiri novinarske nagrade ACCOUNT-a jeste prošle godine dodijelio nagradu za istraživačko novinarstvo Omeru Hasanoviću za prilog pod nazivom “Ugodan let”. Ovaj prilog govori o malverzacijama prilikom zapošljavanja na Tuzlanskom aerodromu. Naglašavamo da taj prilog nema nikakve veze sa dešavanjima oko firme “Tuzla kvarc” za koja je zainteresirana COD Luna.


Također, moramo napomenuti, mada smo mislili da se to podrazumijeva, žiri naše novinarske nagrade je potpuno nezavisan. ACCOUNT nema uticaj na njihove odluke, ali oni imaju naše puno povjerenje zato što se radi o skupini medijskih profesionalaca i eksperata. Dakle, čak i da je nagrađeni prilog za temu imao firmu “Tuzla kvarc” ne bismo mogli udovoljiti zahtjevima iz COD Luna.


Sve što smo naveli lako se može pronaći na zvaničnoj stranici ACCOUNT - a. Zbog toga se čudimo zašto je COD Luna izašla sa ovako neprovjerenim informacijama u javnost. Takav postupak ni uz najbolju volju ne možemo nazvati dobronamjernim. Radi se o kleveti i pritisku na medije.


Ovom prilikom još jednom čestitamo Omeru Hasanoviću na prošlogodišnjoj nagradi, kao i svim dosadašnjim nagrađenim autorima. Svjesni smo teških uslova u kojima rade i brojnih pritisaka sa kojima se svakodnevno susreću. I ovo je samo jedan od njih, navodi se u udgovoru Mreže ACCOUNT.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook