STOP I ZA NARGILE I ELEKTRONSKE CIGARETE

Iz Parlamenta FBiH podrška novom zakonu: Nikom se ne zabranjuje pušenje, ali evo šta se više neće smjeti...

Hronika10.07.17, 11:30h

Iz Parlamenta FBiH podrška novom zakonu: Nikom se ne zabranjuje pušenje, ali evo šta se više neće smjeti...
Novi zakon predviđa mjere, koje se odnose na potpuno ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim i radnim prostorima, uzimanje u obzir svih vrsta duhanskih proizvoda u koje spadaju i nargile i elektronske cigarete

 

 

 

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta izrazili su podršku Nacrtu novog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana povodom osme godišnjice ratifikacije Okvirne konvencije o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (FCTC).

 

- Sa ovom konvencijom u BiH još uvijek nisu usklađeni zakoni, a trenutno slaba regulacija na ovom polju godišnje uzima hiljadu života naših građana. Dostupnost duhanskih proizvoda maloljetnicima, ogromna izloženost pasivnom pušenju u zatvorenim javnim prostorima samo su neki od problema koji proizlaze iz ovakve situacije - navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

 

Navodeći da je u Federaciji još uvijek na snazi Zakon o ograničenoj upotrebi duhana iz 1998. godine iz Udruženja naglašavaju da se mogućnost pozitivnih promjena vidi u Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH. 

 

Novi zakon predviđa mjere, koje se odnose na potpuno ograničavanje upotrebe duhanskih proizvoda u zatvorenim javnim i radnim prostorima, uzimanje u obzir svih vrsta duhanskih proizvoda u koje spadaju i nargile i elektronske cigarete. 

 

U tom pogledu poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izrazili su pozitivan stav, među kojima je poslanica Kluba SDA Kenela Zuko ocijenla konstruktivnim u smislu javno zdravstvenih mjera čiji je cilj primarna prevencija u spašavanju stotina, pa i hiljada života bh. građana.

 

- Maloljetnici još uvijek bez mnogo problema mogu kupiti duhanske proizvode, a pakovanja ovih proizvoda još sadrže poruke posebno primamljive za ovu populaciju, poput “light” ili “manje ružnog mirisa”, te raznih dodatih mirisa i okusa. Smatram da je nužno usvojiti novi zakon i provesti ga u potpunosti kako bi ispunili svoje obaveze, ali i zaštitili one najranjivije među nama - djecu i mlade - izjavila je poslanica SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasna Duraković - Hadžiomerović.

 

Poslanik SDP-a Damir Mašić izrazio je podršku konačnom usvajanju zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda u FBiH, za koji se nada da će uz određena kvalitativna poboljšanja ubrzo biti usvojen i u formi prijedloga, te stupiti na snagu.

 

- Ovim zakonom niko nikome ne oduzima pravo konzumiranja duhana, samo se ograničavaju mjesta na kojima se to može činiti, što je sasvim opravdano, jer i pravna teorija kaže da se svako pravo može koristiti dokle god se time ne povređuje pravo nekoga drugog, a mislim da svaki nepušač koji se nalazi na bilo kojem javnom prostoru ima pravo da ne bude izložen duhanskom dimu pušača - mišljenja je poslanica Demokratske stranke Amra Haračić.

 

Izražavajući podršku zakonu poslanik HDZ-a Oliver Radoš smatra u današnje vrijeme dokazanih naučno-medicinskih saznanja i činjenica, o učincima i štetnostima konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda izlišno uopće govoriti kao o nečemu što je još uvijek nepotkrepljeno medicinskim dokazanim činjenicama, kao što to navodi u svojim izvještajima duhanska industrija, navodi se u saopćenju Udruženja PROI.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook