NAGRADE POZORIŠNIH IGARA BIH U JAJCU

Najbolja predstava: Za šta bi dali svoj život?

Kultura09.07.17, 22:52h

Najbolja predstava: Za šta bi dali svoj život?
Predstava "Za šta biste dali svoj život" Harisa Pašovića i ansambla predstave u režiji Harisa Pašovića i izvedbi East West Centra iz Sarajeva, Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, Pozorišta Promena iz Novog Sada i Novosadskog pozorišta iz Novog Sada odlukom stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu 36.Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu

 

Nagrada za najbolju režiju pripala je Darku Cvijetiću za režiju predstave "Bunar" Radmile Smiljanić u izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora.

 

Aleksandar Ristanović dobio je nagradu za najboljeg mladog glumca za ulogu Lefterisa u predstavi "Mlijeko" Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke.

 

Nagrade za najbolja glumačka ostvarenja pripala su: glumačkom ansamblu predstave "Za šta biste dali svoj život?" , Zlati Kogelnik za ulogu majke u predstavi "Bunar" Radmile Smiljanić u režiji Darka Cvijetića i izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora, Albanu Ukaju za ulogu Wolanda u predstavi "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u režiji Aleša Kurta i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva, Davoru Goluboviću za ulogu Bokija Aleksića u predstavi "Mirna Bosna" Borisa Lalića u režiji Saše Peševskog i izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i Midhatu Kušljugiću za ulogu Vojceka u predstavi "Vojcek" Georga Bihnera u režiji Ivana Funka i izvedbi Narodnog pozorišta iz Tuzle.

 

Nagrada za najbolju muziku pripala je Marku Zoranoviću za muziku u predstavi "Mlijeko" Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke

 

Adisa Vatreš Selimović dobila je nagradu za najbolju kostimografiju za kostim u predstavi "Majstor i Margarita" Mihaila Bulgakova u režiji Aleša Kurta i izvedbi Sarajevskog ratnog teatra iz Sarajeva.

 

Nagrada za najbolju scenografiju pripala je Vladimiru Vanji Vlačini za scenografiju u predstavi "Bunar" Radmile Smiljanić u režiji Darka Cvijetića i izvedbi Pozorišta Prijedor iz Prijedora

Nagrada za najbolju dramaturgiju dodijeljena je Emini Omerović za dramaturgiju u predstavi "Moja fabrika" Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić i izvedbi Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice.


 O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Emina Muftić (predsjednica) i Marko Misirača i Nedžad Ibrahimović.

 

Žiri je odgledao sedam predstava po izboru selektora Almira Bašovića.

 

Žiri publike odlučio je da je najbolja predstava ovogodišnjih Pozorišnih igara "Mlijeko" Vasilisa Kacikonurisa u režiji Slobodana Perišića i izvedbi Studentskog pozorišta iz Banje Luke.

 

Dodjelom nagrada u Jajcu su večeras završene ovogodišnje Pozorišne igre Bosne i Hercegovine. A organizatori već misle kako pripremiti iduće i sačuvati značaj ovog najstarijeg teatarskog festivala u BiH.

 

(Fena/DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook