Izbjegnite neugodnosti

Sedam stvari koje nikako ne smijete raditi ako idete u Grčku na more

Lifestyle08.07.17, 12:46h

Sedam stvari koje nikako ne smijete raditi ako idete u Grčku na more
Kao i u svakoj drugoj zemlji, i u Grčkoj postoje pravila koja ne smiju da se krše

 

Ako želite da provedete nezaboravan odmor, postoje određene stvari koje turisti nikako ne bi smjeli da rade u Grčkoj.


1. Bacate toalet papir u WC šolju


Svaki toalet u Grčkoj ima i kantu za smeće. Toalet papir se baca u nju, a ne u WC šolju jer bi mogao da začepi stare i uske vodovodne cijevi – sjetite se, Grčka je stara zemlja.


2. Jedete ili pijete u metrou u Atini


Atinjani su veoma ponosni na svoj metro. Ova nedavna inovacija izgleda besprijekorno u poređenju sa drugim metroima u svijetu, a glavni razlog za to jeste poštovanje stanovnika. Ako postoji jedno mjesto na kom Grci poštuju pravila, onda je to metro i zbog toga ne jedu ili piju u njemu i isto očekuju od turista. Naravno, voda je dozvoljena.


3. Oslanjate se na kreditne kartice


Grci vole novac. Iako nećete imati previše problema ako karticama plaćate u hotelima i velikim restoranima, situacija je potpuno drugačija van velikih gradova, pogotovo na ostrvima. Postarajte se da uz sebe uvijek imate dovoljno novca.


4. Gestikulacija


Najgora stvar koju možete da uradite jeste da nekome unesete dlan ruke u lice. Ovo ne radite čak ni u šali.


U pojedinim područjima ne bi trebalo da predugo gledate u nekoga, posebno ne u djecu, jer Grci vjeruju da na taj način možete da im prenesete nesreću.


5. Razgolićenost u crkvi


Grčka je bogata prelijepim i starim crkvama i manastirima koji definitivno zaslužuju da ih posjetite. Ipak, u njih ne ulazite ako imate otkrivene noge ili ruke. Najboje bi bilo da prekrijete sve dijelove tijela koji su izloženi uz pomoć marame ili duže lagane suknje ili pantalona ako ste muškarac.


6. Ne pijte vodu sa česme


Iako je bezbjedno piti vodu sa česme u Solunu ili Atini, u ostalim dijelovima Grčke najbolje je prvo pitati da li je voda bezbjedna za piće, ili jednostavno piti flaširanu vodu.

 


7. Ne prelazite preko zebre prije nego što dobro osmotrite put

 

Zebre su u Grčkoj samo boja na putu i Grci nikada neće zastati kako bi vas propustili. Ako želite da iskoristite pješački prelaz, dobro osmotrite put kako biste bili sigurni da nema automobila.

 

(Telegraf.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook