nakon mnogo iščekivanja i intriga

Sastanak Trump - Putin trajao preko dva sata: Dogovoren prekid vatre u Siriji

Front07.07.17, 19:52h

Sastanak Trump - Putin trajao preko dva sata: Dogovoren prekid vatre u Siriji
- Putin i ja raspravljali smo o raznim temama, i mislim da su se razgovori odvijali veoma dobro - izjavio je Trump novinarima, sjedeći pokraj Putina s kojim se sastao u petak na samitu G20

 

Američiki predsjednik Donald Trump izjavio je da mu je čast što se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prvi put ističući da se nada dešavanju pozitivnih stvari u odnosima između bivših hladnoratovskih suparnika.

 


- Putin i ja raspravljali smo o raznim temama, i mislim da su se razgovori odvijali veoma dobro - izjavio je Trump novinarima, sjedeći pokraj Putina s kojim se sastao u petak na samitu G20.



- Imali smo veoma, veoma dobre razgovore. I sada ćemo imati razgovore i očigledno je da će se oni nastaviti. Nadamo se da će se mnogo pozitivnih stvari desiti za Rusiju, za Sjedinjene Države i za sve zainteresirane strane. I čast mi je biti s vama - kazao je američki čelnik.  



Putin je izjavio da, iako su dvojica čelnika razgovarala telefonski, takva vrsta komunikacije nije dovoljna, nazivajući njihov sastanak bitnim bilateralnim susretom.



- Oduševljen sam što smo se lično sastali - izjavio je Putin, prenosi Reuters.

 

Porttparol State Departmenta  RC Hammond izjavio je da je sastanak u njemačkom gradu Hamburgu trajao dva sata i 16 minuuta.

 

Prvobitno je bilo planirano da sastanak traje samo tridesetak minuta.

 

Također je planirano da Trump napusti mjesto sastanka Grupe 20 svjetskih čelnika u Hamburgu u 16.20 sati po lokalnom vremenu nakon sastanka s Putinom.

 

Svetlana Lukaš, ruska zvaničnica koja je bila u Putinovoj pratnji na razgovorima, izjavila je međutim, da je sastanak počeo u 16 sati po lokalnom vremenu i da je još trajao u 17.50 sati.

 

Sastanak, koji je održan i potrajao je duže nego što je planirano, došao je u vrijeme kada su američki zvaničnici saopćili da su Sjedinjene Države i Rusija postigle sporazum o primirju u jugozapadnoj Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u nedjelju, prenosi AP.

 

(FENA/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook