dobro održavajte uređaje

Zašto nam od klime prorade sinusi?

Lifestyle07.07.17, 16:40h

Zašto nam od klime prorade sinusi?
Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman

 

Da, klima utiče na to da li će nekome curiti nos ili se zapušiti, i to iz nekoliko razloga, tvrde američki stručnjaci.

 

Pod jedan, ulazak u hladniju, suvu sobu može da pokrene curenje nosa, isto baš kao što i izlazak na hladan zimski dan čini da neki ljudi ne mogu bez papirnih maramica, kaže dr Džon Ohman, šef alergološkog odjeljenja u Taft medicinskom centru u Bostonu. Izgleda da hladan vazduh izaziva refleks nervnog sistema u nosu koji aktivira žlijezde u nazalnim membranama da proizvode sluz.

 

Problem može da bude posebno izražen kod onih sa problemima sa alergijama. Promjene u temperaturi i vlažnosti trebalo bi, ipak, da izazovu samo privremeno začepljenje, kaže dr Ohman.

 

Oni sa alergijama mogu da osjete začepljenje jer male čestice kao što su polen, spore buđi, prašine i grinja, zaglavljene u filterima za klimu, aktiviraju se kada se uključi klima-uređaj, kaže dr Marija Garsija-Ljoret, alergolog na UCLA.

 

Zagađivači i bakterije ne bi prouzrokovali alergijsku reakciju sami po sebi, kaže ona, ali bi mogli da iziritiraju nos. Izlaganje sporama buđi može da izazove alergijsku reakciju koja može da potraje i znatno duže. Dr Ričard Lebovic, rinolog na NYU Langone medicinskom centru, naglasio je važnost redovnog mjenjanja filtera na klimi.

 

"Ako ih ne održavate dobro, sve što udišete filtrira se kroz ovaj gigantski 'list' prašine, vraćajući prašinu u vazduh, što i baš nije korisno", rekao je dr Lebovic.
 

(Nedeljnik.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook