Sami će potpisati otkaze

Doktori prijete: Za razliku od Sarajeva, mi u drugim gradovima ne želimo držati pognute glave!

Hronika07.07.17, 09:16h

Doktori prijete: Za razliku od Sarajeva, mi u drugim gradovima ne želimo držati pognute glave!
Za razliku od Sarajeva, koje bi, kao glavni grad, trebalo biti lider, doktori i stomatolozi u drugim gradovima FBiH ne žele držati pognute glave i kalkulirati

 

Nepotpisivanje njihovog kolektivnog ugovora o radu može dovesti do toga da svi doktori medicine i stomatolozi, koji su članovi Federalnog saveza samostalnog strukovnog sindikata, sami daju otkaze u svih devet kantona FBiH, u kojima je ovaj sindikat organizovan!

 

To je, između ostalog, zaprijećeno na redovnoj Skupštini pomenutog saveza u srijedu, u Mostaru, na kojoj su, tvrdi nam prim. dr. Izet Hočko, bile izrečene žestoke riječi na račun vlasti, a donijeta je i odluka o zakazivanju generalnog štrajka zbog jednostranog prekida pregovora s federalnim Ministarstvom zdravstva i kantonalnim ministarstvima, piše Oslobođenje.

 

Planirano je da pregovori traju do kraja juna, a odmah zatim bi uslijedilo zaključivanje kolektivnog ugovora.

 

“Za razliku od Sarajeva, koje bi, kao glavni grad, trebalo biti lider, doktori i stomatolozi u drugim gradovima FBiH ne žele držati pognute glave i kalkulirati. Kolegica Ana Šimunović iz Srednjobosanskog kantona je rekla da će se svi isključiti iz sindikata ne zakažemo li generalni štrajk”, kaže dr. Hočko, podsjećajući na to da u BiH tek oko 150 doktora dolazi na 100.000 stanovnika.

 

“U državama EU prosjek je 360, s tim da je negdje 330, a negdje 379 na isti broj stanovnika. Istovremeno, kod nas pada procenat djece podvrgnute imunizaciji, nema reagensa za osnovne pretrage, odgađaju se operacije zbog loših aparata, platama niko nije zadovoljan, a po izdvajanju za zdravstvo, BiH se nalazi negdje u sredini. Šta hoću reći? Dakle, novca ima, ali novci negdje cure, što se odražava i na kvalitet naših usluga i na opće stanje u zdravstvu”, ističe dr. Hočko.

 

UO Federalnog saveza samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije će odlučiti o datumu generalnog štrajka, a to će biti vjerovatno sredinom septembra.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook