ljekoviti skidači naslaga

Prirodni saveznici protiv kilograma: Čajevi koji vam pomažu smanjiti apetit

Lifestyle06.07.17, 14:38h

Prirodni saveznici protiv kilograma: Čajevi koji vam pomažu smanjiti apetit
Prvi je zeleni čaj s đumbirom, koji može smanjiti apetit i istovremeno pružiti osjećaj sitosti, poboljšati probavu, ubrzati metabolizam i dovesti tjelesnu težinu na optimalan nivo

 

DONOSIMO vam dva jednostavna recepta.


 
Prvi je zeleni čaj s đumbirom, koji može smanjiti apetit i istovremeno pružiti osjećaj sitosti, poboljšati probavu, ubrzati metabolizam i dovesti tjelesnu težinu na optimalan nivo.


 
Za šolju čaja potrebno je oko 2 centimetra isjeckanog, svježeg korijena đumbira. Pomiješajte đumbir i kašikicu zelenog čaja pa sve prelijte s 2,5 dcl vruće vode i ostavite da stoji 5 minuta.
 


Napitak zatim procijedite te ga ispijajte dva puta dnevno.


 
Drugi recept podrazumijeva mješavinu čaja od kadulje i biljke koja se zove poljska preslica. Ovu biljku koristimo najčešće u biljnim mješavinama koje koristimo kao diuretik.


 
Dvije kašike kadulje i kašiku preslice prelijte s litrom vrele vode te procijedite nakon deset minuta. 


 
Važna napomena kod priprave čaja od preslice jest da se ona pripravlja kao dekokt. To znači da preslicu moramo kuhati najmanje pet minuta u kipućoj vodi, kako bi se iscrpile djelatne tvari iz biljke. Nakon toga ostavite čaj da stoji poklopljen još desetak minuta.


 
S preslicom je potreban i oprez kod osoba koje imaju poremećaj rada srca ili bubrega, trudnica ili dojilja te dijabetičara, jer nema dovoljno dokaza o sigurnosti primjene. 

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook