Sud BiH

Završne riječi Tužilaštva u predmetu protiv Orića 29. augusta

Hronika04.07.17, 11:24h

Završne riječi Tužilaštva u predmetu protiv Orića 29. augusta
Živanović na snimku prilikom formiranja Bratunačke brigade okupljenim jasno govori o odsječenosti, kako je rekao ''srebreničkih i bratunačkih Turaka''

 

U Sudu Bosne i Hercegovine završen je dokazani postupak u predmetu protiv Nasera Orića, ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici, kojeg Tužilaštvo tereti za navodne ratne zločine nad Srbima u julu 1992. godine.

 

Danas je odbrana prvoptuženog Orića uložila video isječak na kojem general vojske - tada nepriznate Republike Srpske - Milenko Živanović najavljuje formiranje Bratunačke brigade, formirana 14. novembra 1992., mjesec prije akcije Armije RBiH na Kunjarac, u kojem su se navodno desili zločini.

 

Advakatica odbrane Orića Lejla Čović uložila je, u izvođenju dokaza duplike, video snimak na kojme se pojavljuje komandant Drinskog korpusa VRS Milenko Živanović, koji jasno govori o odsjećenosti teritorija Bratunac, Srebrenice, Konjević Polja, Cerske..., koje su pod kontrolom Armije RBiH odnosno čijim jedinicama komanduje Orić.

 

Živanović na snimku prilikom formiranja Bratunačke brigade okupljenim jasno govori o odsječenosti, kako je rekao „srebreničkih i bratunačkih Turaka“.

 

Tužilac Miroslav Janjić zatražio je od odbrane da se izjasni šta ovim želi pokazati, na šta je advoaktica Čović ponovila da ovim dokazuju da prilikom akcije na Kunjerac nije bilo moguće da jedinice Armije RBiH iz Srebrenice i Konjević Polja dođu u općinu Bratunac i počine navodne zločine.

 

Odbrana je uložila i geografsku kartu na kojoj se vide raspored vojnih jedinica kao i odsjećenu muslimansku teritoriju.

 

Osim Orića, optužnicom je obuhvaćen i njegov saborac Sabahudin Muhić, a suđenje u ovom predmetu počelo je 26. januara 2016. godine.

 

Saslušano je na desetine svjedoka i uloženo isto toliko materijalnih dokaza.

 

Završene riječi Tužilaštva zakazane su za 29. august.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook