Gdje je najjeftinije ljetovati

Šokirat ćete se kolike su razlike: Kakve su cijene hrane i pića u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji?

Hronika01.07.17, 15:20h

Šokirat ćete se kolike su razlike: Kakve su cijene hrane i pića u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Albaniji?
Jeftiniji smještaj, hrana i piće privlače mnoge građane da ljeto provedu u Albaniji. Kafa košta 0,85 KM, flaša vode isto toliko, a sok 1,2 KM

 

Kao i ranijih godina, Bosanci i Hercegovci najviše ljetuju u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a sve više su traženi apartmani ili hotelski smještaj u Albaniji, koja je posljednjih godina postala pravi hit. Prvi val turista iz naše zemlje na morskoj obali očekuje se početkom jula. Istražili smo kolike su cijene namirnica u prodavnicama, hrane u restoranima i pića u kafićima u ovim zemljama.

 

Flaširana voda

 

Svake godine turisti koji posjete Hrvatsko primorje suočavaju se s enormnim cijenama voća, povrća, hljeba, ali i kafe, sladoleda... Cijene u prodavnicama nisu iste u ljetnoj sezoni i van nje, pa se tako od 1. jula na policama mogu naći proizvodi i dvostruko skuplji nego inače.

 

cijene-jadran

 

Primjerice, hljeb košta oko pet kuna, a u jeku sezone oko deset, odnosno malo više od dvije marke, a mlijeko oko tri marke. U kafićima kafa se može popiti za 2,1 do 3,15 KM u ovisnosti o lokaciji, a flaširana voda košta oko 5,2 KM.

 

Najmlađi se najčešće hlade sladoledom, a na hrvatskoj obali kugla košta od 1,84 do 2,63 KM. Cijene voća i povrća su paprene. Kilogram dinje košta 3,15 KM, lubenice 2,36, a grožđa 11,8 KM. Niže su cijene u velikim tržnim centrima.

 

Crna Gora i ove je godine neizbježna destinacija. Tamo hljeb košta od 1,2 do 1,6 KM, a litar mlijeka od 1,6 do dvije marke. U kafićima kafa košta dvije marke, koliko i flaširana voda. U poređenju s Hrvatskom, jeftiniji su i voće i povrće, pa tako kilogram paradajza košta oko dvije marke, krastavca 1,5, dinje dvije, lubenice marku. Cijene su u prosjeku niže u Ulcinju, Baru i Herceg-Novom nego u Budvi i Tivtu.

 

Voće i povrće

 

Jeftiniji smještaj, hrana i piće privlače mnoge građane da ljeto provedu u Albaniji. Kafa košta 0,85 KM, flaša vode isto toliko, a sok 1,2 KM. Kugla sladoleda na albanskim plažama košta 0,70 KM. Cijene voća i povrća dosta su niže nego u Hrvatskoj, a kreću se od jedne do tri marke.

 

Ležaljke od 3 do 30 maraka

 

Na skoro svim turističkim lokacijama mogu se unajmiti ležaljke i suncobrani. Najskuplje je u Hrvatskoj, gdje dan korištenja ležaljki i suncobrana košta od 20 do 30 maraka, u ovisnosti o gradu. Ništa jeftinije nije u Crnoj Gori, odnosno u Budvi. Cjelodnevno unajmljivanje košta 30 maraka. Jeftinije je u Sutomoru, gdje se mogu naći i za 20, dok je najjeftinije u Baru i Ulcinju, deset maraka za cijeli dan. U Albaniji unajmljivanje košta tri marke.

 

(Avaz.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook