Sigurnosne službe više puta ga ukidale

Portal 'Vijesti Ummeta' ponovo proradio: Glasilo ISIS-a promijenilo način rada, bazira se na 'cloud' tehnologiji

Hronika30.06.17, 15:54h

Portal 'Vijesti Ummeta' ponovo proradio: Glasilo ISIS-a promijenilo način rada, bazira se na 'cloud' tehnologiji
Nakon napora bezbjednosnih agencija, sajt je jedno vrijeme bio neaktivan, međutim, kao i glavni sajtovi Islamske države i `Vijesti Ummeta` su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na `cloud` tehnologiji, kaže Abazović

 

Web-stranica "Vijesti Ummeta", koju su bezbjednosne službe više puta ukidale zbog širenja radikalnih stavova i prijetnji povezanih sa "Islamskom državom", od nedavno je ponovo u funkciji, javlja Srna.

 

Među sadržajem koji se može naći na stranici su poziv za ratovanje u Siriju, filmovi o obuci snajperista, kao i tekstovi "Izvršene dvije šehidske operacije sa eksplozivnim prslucima unutar grobnice Homeinija" i "Taktike pravednog terora, napad kamionom".

 

Iz FUP-a su naveli da su u prethodnom periodu na internetu zabilježene web-stranice sa potencijalno terorističkim sadržajem koji podstiče na izvršenje krivičnih djela, te da su preduzeti koraci da budu uklonjene.

 

Analitičar koji se bavi praćenjem radikalnih grupa Aldin Abazović izjavio je da je portal "Vijesti Ummeta" poznat kao glavno glasilo Islamske države za zemlje Balkana i BiH.

 

"Nakon napora bezbjednosnih agencija, sajt je jedno vrijeme bio neaktivan, međutim, kao i glavni sajtovi Islamske države i `Vijesti Ummeta` su promijenile način rada, koji se trenutno bazira na `cloud` tehnologiji. `Vijesti Ummeta` imaju znatno prisustvo i na `Telegram` aplikaciji u vidu raznih profila koje koriste, a koji se mijenjaju nakon određenog perioda", pojasnio je Abazović.

 

On je istakao da je zabrinjavajuće prisustvo na "Telegram" aplikaciji, zbog toga što je nemoguće ući u trag onome ko stoji iza tog profila. Abazović kaže da osim glasila "Vijesti Ummeta" na "Telegramu", postoji mreža tehnološki obrazovanih i organizovanih pojedinaca koji prevode i objavljuju materijal koji dolazi sa zvaničnih kanala Islamske države.

 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook