Nakon što je Dragan Mektić tražio da objasni porijeklo novca

SIPA se oglasila o 'sumnjivih' 200.000 eura koje je Dodik unio u BiH

Front30.06.17, 15:09h

SIPA se oglasila o 'sumnjivih' 200.000 eura koje je Dodik unio u BiH
U slučaju da u vezi sa licem koje prenosi gotovinu, načinom prenosa ili drugim okolnostima prenosa postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti, propisano je da se obavještavanje obavi odmah, piše, između ostalog, u odgovoru SIPA-e

 

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je nedavno predsjednika RS-a Milorada Dodika da objasni “porijeklo i odakle mu 200.000 eura, koje je prije mjesec dana unio u BiH”.

 

Mektić tvrdi da je Dodik unio iz Srbije 200.000 eura na jednom od graničnih prijelaza, krajem maja. Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da postoje ugovori da je prodao stanove u Beogradu, te po tom osnovu unio u BiH 200.000 eura.

 

O cijelom slučaju N1 je zatražio odgovor u Agenciji za istrage i zaštitu BiH.

 

"U vezi sa Vašim upitom od 28.06.2017. godine, obavještavamo Vas da, u skladu sa članom 71. Zakona o sprečavanju pranja novaca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Zakon), nadzor i kontrolu prenosa gotovog novca preko državne granice Bosne i Hercegovine obavljaju Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Granična policija BiH u saradnji sa nadležnim organima Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine", naveli su iz SIPA-e.

 

U skladu sa istim članom Zakona, propisano je da Uprava za indirektno oporezivnje BiH o svakoj prijavi unošenja ili iznošenja gotovog novca u domaćoj ili stranoj valuti u protivvrijednosti iznosa od 20.000 KM ili više obavijestiti Državnu agenciju za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) u roku od tri dana od dana prenosa gotovine preko državne granice.

 

Ukoliko prenos gotovine nije bio prijavljen na propisan način, obavješavanje se vrši odmah, a najkasnije u roku od 24 časa. U slučaju da u vezi sa licem koje prenosi gotovinu, načinom prenosa ili drugim okolnostima prenosa postoje razlozi za sumnju na pranje novca ili finansiranje terorističkih aktivnosti, propisano je da se obavještavanje obavi odmah.

 

"Redovna obavještenja, koja se odnose na iznose od 20.000 KM ili više stoje na raspolaganju SIPA-i, u svrhu obavljanja analiza i/ili istraga. Pored navedenog, kada su ispunjeni uslovi propisani Zakonom (posebno članovi 57. i 62.), navedena obavještenja stoje na raspolaganju svim tužilaštvima i drugim nadležnim organima u BiH. U pogledu pitanja, koje se odnosi na konretno fizičko lice, iz razloga propisanih u članu 74. (Zaštita i tajnost podataka) i članu 76. (Korištenje prikupljenih podaktaka) Zakona, obavještavamo vas da nismo u mogućnosti davati odgovore na ovu vrstu pitanja".

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook