ODGOĐENO ISPITIVANJE

Čeka se izjava Gorana Salihovića: Šta će suspendovani glavni tužilac BiH odgovoriti na disciplinsku tužbu?

Hronika28.06.17, 15:41h

Čeka se izjava Gorana Salihovića: Šta će suspendovani glavni tužilac BiH odgovoriti na disciplinsku tužbu?
- Pošto mu je predočeno kao i svakom drugom o čemu se radi, on je saopćio da traži da njegovom saslušanju prisustvuje njegov branilac koji danas nije bio u mogućnosti da prisustvuje i zbog toga će se saslušanje njegovo obaviti 10. jula ove godine - pojasnio je advokat Rifat Konjić

 

 

Suspendovani glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Goran Salihović danas je pozvan da da izjavu, ali pošto njegov advokat nije bio prisutan, ispitivanje je odgođeno za ponedjeljak, 10. jula.

 

Salihovićev advokat Rifat Konjić kazao je za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) BiH da je Salihović pristupio u Tužilaštvo BiH po pozivu.

 

- Pošto mu je predočeno kao i svakom drugom o čemu se radi, on je saopćio da traži da njegovom saslušanju prisustvuje njegov branilac koji danas nije bio u mogućnosti da prisustvuje i zbog toga će se saslušanje njegovo obaviti 10. jula ove godine - pojasnio je Konjić.

 

Na pitanje u vezi čega precizno će Salihović davati izjavu, Konjić je pojasnio da se radi o navodima o prekršajima koji stoje i u disciplinskoj tužbi.

 

Iz državnog tužilaštva su potvrdili da je za danas bilo planirano ispitivanje Salihovića.

 

- U Tužiteljstvu BiH se provode istražne radnje ispitivanja osumnjičenog i otvaranja privremeno oduzetih predmeta osumnjičenog u predmetu u kojem se vodi istraga protiv suspendiranog glavnog tužitelja Gorana Salihovića - kazao je glasnogovornik Boris Grubešić.

 

Salihović se sumnjiči za niz nepravilnosti u radu Tužilaštva BiH, zbog čega je suspendovan u septembru prošle godine.

 

Protiv njega se vodi disciplinski postupak, a u tužbi se navodi da je Salihović propustio da traži svoje izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, da se upustio u neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućio vršenje dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene, miješao se u postupanje sudije ili tužioca.

 

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unapređenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te svojim ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet državnog tužilaštva.

 

Salihović je navode disciplinskog tužioca odbacio kao netačne i podnio žalbu na odluku o suspenziji.

 

Odluka prvostepene disciplinske komisije se očekuje u narednih deset dana.

 

Uporedo s disciplinskim postupkom, Tužilaštvo BiH vodi krivičnu istragu protiv Salihovića, podsjeća BIRN-Justice Report. 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook