Nije bilo podrške Senata

Nakon posla u ZZO KS, Haris Zahiragić želi i u UO Univerziteta u Sarajevu!

Hronika28.06.17, 11:19h

Nakon posla u ZZO KS, Haris Zahiragić želi i u UO Univerziteta u Sarajevu!
Mjesto člana UO ostat će upražnjeno do decembra kada će biti raspisan i novi konkurs, a tada ističe i mandat cijelom UO UNSA-e čiji je sastav i legalnost upitna od samog početka

 

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu koja je održana u utorak nije bilo podrške za izbor Harisa Zahiragića za člana UO UNSA ispred reda studenata.

 

Zahiragić je bivši predsjednik Studentskog parlamenta i član nekoliko komisija pri UNSA. Učestvovao je u izradi zakona o visokom obrazovanju, a član je Odbora za normativna pitanja UNSA-e. Odnedavno je uposlen u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, a još uvijek nije završio master studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu s obzirom da mu je ostao završni rad.  

 

S obzirom da je u UO upražnjeno mjesto člana-studenta, prijedlog SPUS-a bio je upravo Zahiragić. Treba podsjetiti da je Zahiragića na čelu SPUS-a naslijedio Merim Serdarević, a većinu u SPUS-u imaju predstavnici Pravnog fakulteta. Ovaj prijedlog SPUS-a izazvao je negodovanje kod studenata drugih fakulteta te je i na Senatu otvorena rasprava. Istaknuto je da studenti s razlogom negoduju, te da Zahiragić obavlja ili je obavljao više funkcija koje su nespojive sa članom UO UNSA-e.

 


Još jedna zamjerka SPUS-u bila je što su predložili samo jednog kandidata. Studenti su revoltirani ovakvim stanjem te poručuju da se mijenjaju samo funkcije, a akteri ostaju isti.

 

Protiv prijedloga da se tajno glasa na Senatu bio je sadašnji predsjednik SPUS-a Merim Serdarević. S obzirom da je i po Statutu predviđena procedura tajnog glasanja, članovi Senata tako su i učinili. Nakon prebrojavanja glasova Zahiragić je imao podršku 17 članova Senata, dok su 24 glasa bila protiv i 4 nevažeća listića.

 

Mjesto člana UO ostat će upražnjeno do decembra kada će biti raspisan i novi konkurs, a tada ističe i mandat cijelom UO UNSA-e čiji je sastav i legalnost upitna od samog početka.

 

Inače, Zahiragić je u žižu javnosti dospio kao predsjednik Studentskog parlamenta kada je iznosio diskriminirajuće stavove o LGBT zajednici, a od maja 2017. godine na toj funkciji zamijenio ga je Serdarević.

 

Zahiragić je i sam priznao da je član Stranke demokratske akcije, a upravo je kroz SPUS često proklamovao političke stavove. Iako bi predsjednik SPUS-a trebao predstavljati cijelu studentsku populaciju na Sarajevskom univerzitetu (oko 35.000) jasno je da rukovodstvo ove organizacije služi uskostranačkim interesima SDA što se pokazalo i na zakonu o visokom obrazovanju gdje je izostala podrška akademskoj zajednici, a data podrška Vladi KS. 

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook