Meteorolozi upozoravaju

Nakon toplotnog udara, žestoka promjena vremena: Već sljedećeg vikenda stiže jako naoblačenje sa zapada...

Hronika25.06.17, 14:09h

Nakon toplotnog udara, žestoka promjena vremena: Već sljedećeg vikenda stiže jako naoblačenje sa zapada...
U nekim dijelovima BiH sparno i izazito toplo vrijeme bit će praćeno lokalnim grmljavinama i nevremenom, uz pljuskove i grad. Međutim, nakon toplotnog udara najavljuje se talas zahlađenja, koji će zajedno s kišom stići sa zapada

 

I dok prvi dani ljeta u cijelom regionu protiču uz mnogo sunca i izuzetno visoke temperature zraka, meteorolozi najavljuju još toplije dane, a naručito sredinom naredne sedmice. U nekim dijelovima BiH sparno i izazito toplo vrijeme bit će praćeno lokalnim grmljavinama i nevremenom, uz pljuskove i grad. 

 

Međutim, nakon toplotnog udara najavljuje se talas zahlađenja, koji će zajedno s kišom stići sa zapada.   

 

U ponedjeljak, 26. juna, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Kiša, pljuskovi i grmljavina se očekuju u većem dijelu naše zemlje. Na jugu i u Hercegovini bez padavina i pretežno sunčano. 


U centralnim i istočnim područjima Bosne je moguće i izraženije grmljavinsko nevrijeme, uz jake udare vjetra i grad. U drugom dijelu poslijepodneva ili krajem dana padavine polako prestaju, uz postepeno razvedravanje.
 

Jutarnja temperatura od 14 do 20, na jugu od 19 do 24, a najviša dnevna od 25 do 30, na jugu od 30 do 35 stepeni.


U utorak, 27. juna, sunčano i vruće, uz mjestimično malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne na krajnjem sjeverozapadu i istoku Bosne moguć je slab pljusak kiše. Jutarnja temperatura od 16 do 21, na jugu do 23, a najviša dnevna od 30 do 36 stepeni.


U srijedu, 28. juna, sunčano i vruće. Jutarnja temperature od 17 do 23, a najviša dnevna od 31 do 37 stepeni.


Prema dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najviše dnevne temperature u Bosni se očekuju od 25. do 30. juna i bit će u porastu u odnosu na prethodni period.


No, krajem mjeseca i početkom jula očekuje se nestabilno vrijeme praćeno poslijepodnevnim pljuskovima, a intenzivnije padavine najavljuju se na jugozapadu, zapadu i djelimično u centralnim krajevima naše zemlje. 


Manje padavina očekuje se na sjeveru, sjeveroistoku i krajnjem jugu Bosne i Hercegovine.


Hrvatski meteorolozi također ovih dana i za veći dio naredne sedmice prognoziraju sunčano vrijeme i iznimno visoke temperature zraka koje će posvuda biti iznad 30 stepeni, a u unutrašnjosti nerijetko i iznad 35 stepeni. 


No, već sljedećeg vikenda, prema dugoročnoj DHMZ-ovoj prognozi, stiže radikalna promjena vremena. Sa zapada dolazi jače naoblačenje koje će uz kišu donijeti i osjetno zahladnjenje pa se navodi da će, prema trenutnim prognozama, u Zagrebu najviša dnevna temperatura dosezati tek 20 stepeni.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook