FOTO/ u hotelu sunce od 24. do 28. juna

Filmski ugođaj u Neumu: Počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2017

Kultura25.06.17, 13:26h

Filmski ugođaj u Neumu: Počeo 12. Međunarodni festival animiranog filma NAFF 2017
Tokom pet dana trajanja Festivala posjetitelji će imati priliku uživati u 53 animirana ostvarenja pristigla sa svih krajeva svijeta, a uporedo sa trajanjem u Neumu festival će se prikazivati i u Posušju te u Mostaru

 

U neumskom hotelu Sunce u subotu, 24. juna, svečano je otvoren 12-ti po redu Međunarodni festival animiranog filma, NAFF 2017.


Tokom pet dana trajanja Festivala posjetitelji će imati priliku uživati u 53 animirana ostvarenja pristigla sa svih krajeva svijeta, a uporedo sa trajanjem u Neumu festival će se prikazivati i u Posušju te u Mostaru.


Subotnje otvaranje upriličili su i mnogi ugledni gosti iz svijeta politike i kulture, među kojima se isticu Igor Planinić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, koji je ujedno i drugu godinu za redom visoki pokrovitelj Festivala u Neumu, ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH i partnera Festivala, gđa Erin Concors ispred Ambasade SAD u BiH, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH Ivo Čolak, zajedno sa članom Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju Milanom Trivićem, kao i drugi visoki uzvanici i gosti.


Predstavljen je sinoć i stručni žiri Festivala, opet sastavljen od vrsnih imena iz svijeta kulture i umjetnosti. U svojstvu predsjednika žirija ove godine neumski je Festival počastio poznati redatelj animiranih filmova i profesor na odsjeku animacije na Sveučilistu San Jose, David Chai, ali i domaći redatelj velikog ugleda Jasmin Duraković, iskusni snimatelj, fotograf i foto dizajner Dragan Ressner te poznata medijska djelatnica posvećena afirmaciji nezavisne kulture i aktivistica za ljudska prava, Kristina Ljevak.


Od ostalih događanja subotnje veceri u Neumu treba istaknuti i kako je ove godine NAFF dodijelio posebnu zahvalnicu dugogodišnjem prijatelju i podupiratelju Festivala, ambasadoru Jonathanu Mooreu, koju mu je uručila izvršna producentica Festivala, Sanja Rajić Banjac.


NAFF 2017. otvorio je njegov umjetnički direktor Jurinko Rajić, nakon čega je uslijedio tradicionalni vatromet i zabava uz bazen Hotela Sunce u kojemu se Festival odrzava.


Ambasada SAD-a u BiH i ove godine pruža podršku i pokroviteljstvo nad Festivalom, a Misija OSCE-a u BiH partner je NAFF-a već drugu godinu. 


Pokrovitelji ovogodišnjeg NAFF-a su: hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za kinematografiju FBiH, Federalno Ministarstvo zaštite okoliša i turizma, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Vlada HNŽ te Turistička zajednica HNŽ.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook