Vlada FBiH održala tematsku sjednicu

Većina zahtjeva boraca je u proceduri ispunjavanja, demonstrantima osiguran prevoz kući

Front24.06.17, 16:03h

Većina zahtjeva boraca je u proceduri ispunjavanja, demonstrantima osiguran prevoz kući
Vlada FBiH će, odmah, nakon što 30.6.2017. godine istekne rok za provođenje javne rasprave, uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čijim bi se usvajanjem dobilo na reprezentativnosti boračkih udruženja, jasno definisalo organizovanje, izbor organa i finansiranje boračkih udruženja

 

Kontinuirano prateći stanje u oblasti boračko-invalidske zaštite Vlada Federacije BiH danas je na tematskoj sjednici usvojila Informaciju o poduzetim aktivnostima u oblasti boračko-invalidske zaštite od Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i Vlade Federacije BiH i Informaciju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova – Federalne uprave policije o poduzetim mjerama i radnjama povodom okupljanja ispred zgrade Vlade Federacije BiH.

 

Federalna vlada traži od Kolegija oba Doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da hitno sazovu vanredne sjednice domova i po skraćenom postupku razmatraju i usvoje izmjene i dopune Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica kako bi bio osiguran zakonski osnov za izradu i objavu Jedinstvenog registra branilaca i korisnika prava iz oblasti branilačko-invalidske zaštite, uključujući i bazu podataka (registar) svih oblika pomoći iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

Vlada FBiH će, odmah, nakon što 30.6.2017. godine istekne rok za provođenje javne rasprave, uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja čijim bi se usvajanjem dobilo na reprezentativnosti boračkih udruženja, jasno definisalo organizovanje, izbor organa i finansiranje boračkih udruženja.

 

Istaknuto je da će Sporazum Vlade Federacije BiH i predstavnika boračkih saveza, organizacija i udruženja o dostignutom nivou sredstava u Budžetu Federacije BiH na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata namijenjenih za rješavanje prioritetnih zahtjeva boračkih kategorija sa boračkim udruženjima biti potpisan 28.6.2017. godine.

 

Podržan je prijedlog resornog ministarstva da ta sporazum bude u primjeni od 1.9.2017. godine.

 

Konstatovano je da je, do danas, iz Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za boračko - invalidsku zaštitu u FBiH izdvojeno više od deset milijardi KM.

 

Budžetski prihodi Federacije BiH za 2017. godinu iznose 1,9 milijardi KM, od čega se na godišnjem nivou, po raznim osnovama, za boračko-invalidsku zaštitu izdvaja 570 miliona KM, što predstavlja najveće izdvajanje iz budžeta u regionu, za ove namjene.

 

Vlada Federacije BiH procjenjuje da bi uvođenje boračkog dodatka i naknade za nezaposlene demobilisane borce značilo izdvajanje dodatnih 772,5 miliona KM godišnje, što bi bilo više od jedne trećine prihoda Budžeta.

 

Vlada FBiH nastavit će u kreiranju svojih politika težiti zapošljavanju boračke populacije, jer su i do sada, prednosti u zapošljavanju davane boračkim kategorijama.

 

Delegacija okupljenih ispred zgrade Vlade Federacije BiH pozvana je da odmah dođe na razgovor i u tu svrhu je imenovana Radna grupa u sastavu federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i savjetnik premijera Federacije BiH Fikret Prevljak.

 

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zadužila je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata da ponudi svu potrebnu pomoć okupljenim ispred zgrade Vlade Federacije BiH i da im ponudi da ih u toku dana, a povodom bajramskih praznika, organizirano preveze u mjesta stanovanja.

 

Federalna ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata i rada i socijalne politike, te Federalni zavod za zapošljavanje su zaduženi da, u saradnji sa općinskim nadležnim službama, pripreme i Vladi Federacije BiH predlože program pružanja pomoći demobilisanim borcima bez ikakvih primanja.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook