NAJAVILI SPALJIVANJE ZA BAJRAM

Vlada FBiH: Većina zahtjeva boraca u proceduri je ispunjavanja

Front24.06.17, 14:21h

Vlada FBiH: Većina zahtjeva boraca u proceduri je ispunjavanja
Iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata istaknuto je da je u okviru zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja poduzeto više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije



 

Ukoliko bi se uveo borački dodatak u Federaciji Bosne i Hercegovine, dvije trećine budžeta bilo bi izdvajano za boračko-invalidsku zaštitu, rečeno je danas nakon sjednice Vlade Federacije BiH na kojoj je jedna od tačka dnevnog reda bilo upravo rješenje pitanja demobiliziranih boraca.

 

Grupa demobiliziranih boraca prije 13 dana pješke je iz Tuzlanskog kantona došla pred zgradu Federalne vlade gdje traže usvajanje i objavu jedinstvenog registra boraca, borački dodatak od minimalno 326 KM, ukidanje finansiranja boračkih udruženja te besplatno liječenje.

 

Iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata istaknuto je da je u okviru zakonskih nadležnosti i u saradnji s Koordinacijom boračkih udruženja poduzeto više koraka u cilju rješavanja statusa pripadnika boračke populacije.

 

Resorni ministar Salko Bukvarević kazao je danas da je Vlada zaključila da je većina zahtjeva boraca već ispunjena, naglašavajući da su zakoni upućeni u parlamentarnu proceduru od kojih je jedan uspostavljanje jedinstvenog registra boraca.

 

Pozvao je okupljene ispred zgrade da imenuju svoje predstavnike i razgovaraju s nadležnima u Vladi FBiH.

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić iznio je podatak da Vlada izdvaja 570 miliona KM za boračke populacije od 1,9 milijardu KM prihoda, što znači da trećina federalnog budžeta bude utrošena na različita davanja za boračke populacije.

 

On je danas pojasnio da bi bilo potrebno osigurati još 770 miliona KM, a to bi uticalo na sve tokove u Federaciji BiH, a Vlada će stoga o tome upoznati sve zainteresirane budući da sama na sebe ne može preuzeti tu odgovornost.

 

U Federaciji BiH trenutno je 1.601 udruženje boraca, a Novalić kaže da bi bilo dobro da postoji samo jedno to bi im olakšalo komunikaciju, međutim, Ustav FBiH garantira slobodu udruživanja.

 

Do sada je izdvojeno 10 milijardi KM za boračke naknade, a 570 miliona je najveći iznos za boračku zaštitu koji se izdvaja u regionu, istaknuto je također nakon sjednice Federalne vlade.

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook