Istaknuti naučnik, istoričar i profesor

Umro akademik dr. Ibrahim Pašić, dženaza u subotu u Sarajevu

Hronika23.06.17, 16:02h

Umro akademik dr. Ibrahim Pašić, dženaza u subotu u Sarajevu
Akademik Ibrahim Pašić bio je nepokolebljivi istraživač bosanske povijesti i njezinih glavnih tokova koji su iz dubina vremena došli do nas današnjih i bitno nas odredili

 

Akademik dr. Ibrahim Pašić (1948–2017), istaknuti naučnik, historičar, javni djelatnik i profesor, preminuo je jutros u Sarajevu nakon teške i kratke bolesti.

Akademik Pašić bio je profesor na Odsjeku za historiju Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru, profesor na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini i jedan od osnivača Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, saopćeno je iz BZK ''Preporod''.

Bavio se prvenstveno starijom i srednjovjekovnom prošlošću Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, a naročito pitanjima etnogeneze i historijske onomastike te bosanskim stećcima i muslimanskim nišanima u Bosni.

Objavio je brojne knjige i djela, a njegovo kapitalno djelo je knjiga ''Od stećka do nišana u Bosni i Hercegovini'', za koju je dobio specijalnu nagradu ''Hasan Kaimija''.

Posebno su značajne i autorove knjige iz niza ''Predslavenski korijeni Bošnjaka'', koje su isto tako posvećene dosad slabo ili nimalo poznatim pitanjima najstarije prošlosti Bošnjaka i Bosne, a koje također na svoj način ukazuje na neupitnu historijsku utemeljenost i Bosne kao države i Bošnjaka kao naroda.

Akademik Ibrahim Pašić bio je nepokolebljivi istraživač bosanske povijesti i njezinih glavnih tokova koji su iz dubina vremena došli do nas današnjih i bitno nas odredili. 

Dženaza akademika Pašića obavit će se na Grličića brdu u Sarajevu u subotu, 24. juna, u 16 sati.

Zajedička komemoracija BZK ''Preporod'' i Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca bit će održana u petak, 30. juna, s početkom u 14 sati u prostorijama Vijeća.

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook