U 71-oj godini života

Preminuo Nikola Žic, dugogodišnji član ULUPU BIH-a i AABIH-a

Hronika23.06.17, 15:05h

Preminuo Nikola Žic, dugogodišnji član ULUPU BIH-a i AABIH-a
Projektovao je i izveo više zapaženih objekata i enterijera, a dio karijere je proveo na poslovima rukovođenja u projektantskim firmama na kompleksnim objektima. Osvojio je niz nagrada na domaćim i internacionalnim arhitektonskim konkursima, a za svoj rad dobio je više diploma i priznanja od investitora i profesionalnih asocijacija

 

Nikola Žic (1946. - 2017.) dugogodišnji član ULUPUBiH-a (Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH) i AABIH-a (Asocijacije arhitekata BiH), preminuo je u četvrtak  u Sarajevu.

Nikola Žic je rođen u gradiću Malinska na otoku Krku u Hrvatskoj. U Sarajevu je proveo veći dio svog života, tu se školovao i 1969. diplomirao na Sarajevskom univerzitetu za dipl. ing. arhitekture i urbanizma. U Sarajevu je zasnovao porodicu i ostvario značajnu profesionalnu karijeru.

Projektovao je i izveo više zapaženih objekata i enterijera, a dio karijere je proveo na poslovima rukovođenja u projektantskim firmama na kompleksnim objektima. Osvojio je niz nagrada na domaćim i internacionalnim arhitektonskim konkursima, a za svoj rad dobio je više diploma i priznanja od investitora i profesionalnih asocijacija. Bio je zaposlen na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kao vodeći projektant na rekonstrukciji i planiranju ovog kompleksa. Vodio je regionalni arhitektonski internet portal www.a4a.info. Pet godina je radio i u Maleziji.

U toku svog profesionalnog rada je pokazao znatan interes za dizajn i slikarstvo. Njegovo arhitektonsko obrazovanje i praksa, su ga uputili na crtež i akvarel, a motivi su inspirisani arhitekturom. Iza sebe ima skoro 50 godišnje iskustvo rada s računarima, pa uz odgovarajuće softvere stvara specifičnu kombiniranu slikarsku tehniku “tradicionalni akvarel + IT“.  Centralni motiv cijelog ciklusa su bili Baščaršija i Sarajevo s golubovima, saopćeno je iz ULUPU BiH.

(FENA/md)

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook