Uputstvo iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Kako da lakše prebrodite visoke temperature: Šta treba izbjegavati?

Hronika23.06.17, 12:55h

Kako da lakše prebrodite visoke temperature: Šta treba izbjegavati?
Dr. Vilić-Švraka preporučuje izbjegavanje kretanja u doba dana kada su temperature najviše

 

Usljed visokih temperatura koje su ovih dana više od 30 stepeni Celzijusovih, iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) preporučuju da se građani ne izlažu suncu nepotrebno, da ograniče vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate te da izbjegavaju sunce od 10 do 18 sati.

 

Dr. Aida Vilić-Švraka iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH upozorava da velike vrućine i visoke razine UV zračenja mogu biti opasne, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude.

 

- Stoga se treba što više zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima jer boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja - kazala je u izjavi za Fenu.

 

Dr. Vilić-Švraka preporučuje izbjegavanje kretanja u doba dana kada su temperature najviše te nošenje lakše, prozračne i svjetlije odjeću koja odbija sunce.

 

Također, trebalo bi smanjiti fizičke aktivnosti, a ukoliko neko mora vježbati, trebalo bi da svakih sat vremena popije dvije do četiri čaše tekućine, najbolje ne previše hladne vode.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook