Lider DF-a pita

Komšić: Koji je Vučić pravi? Onaj što je govorio 'Sto za jednoga', ili ovaj sad?

Front22.06.17, 21:14h

Komšić: Koji je Vučić pravi? Onaj što je govorio 'Sto za jednoga', ili ovaj sad?
Prvi čovjek DF-a pokušao je napraviti paralelu između ''starog i novog Vučića''

 

Gost na N1 televiziji danas je bio Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

 

Voditelj emisije Boris Brezo s gostom je pričao o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, a Komšić je komentarisao i sutrašnju svečanu inauguraciju novog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

 

Prvi čovjek DF-a pokušao je napraviti paralelu između ''starog i novog Vučića''.

 

- Njegova izjava - sto za jednoga - je strašna, danas je u Srbiji moć u Vučićevim rukama. Nešto slično kao što imamo u RS-u, gdje je Dodik, tu je moć, vlast je nešto drugo. Prema onom što sam vidio u kampanji, Vučić će nastaviti s politikom koju je vodio kao premijer. Ko će kome to znati, da li je to politika pomirenja. 'Ajde vi meni recite koji je Vučić pravi, onaj što je govorio - sto za jednoga - ili ovaj sad? No, dok je Vučić orijentisan ka EU, ja mislim da je to dobro. Znam da je to teška pozicija, pogotovo u Srbiji gdje imate i unutrašnji pritisak s vezama s Moskvom, ali po mom mišljenju on je odabrao put. Činjenica jeste da Vučić ide i vuče Srbiju ka EU, naravno, da ima uticaja međunarodne zajednice, naravno i da ima otpora. Vidite ovu gužvu oko baze u Nišu. Situacija nije jednostavna, ali ovaj prostor nije poprište velikih sila već sitan kusur. Nismo mi strateški bitni nikome. Kad posmatrate te tri velike sile, EU je najzainteresovanija da ovaj prostor bude miran jer je to vrsta ''mekog trbuha'' Evrope - ispričao je Komšić.

 

On je pozdravio druženja lidera država iz regije. Ocijenio je da to može donijeti samo dobro.

 

- Dobro je da šefovi zemalja i na ovaj način pokazuju da su spremni na neku vrstu saradnje. Vučić nije predsjednik Srba već Srbijanaca. Moramo biti oprezni kad koristimo tu terminologiju. Kad je najavljeno to ulaganje u brzu cestu, odmah je nastala naša svađa - kuda to treba da idete. I onda imate te lokalne interese koji su po meni opravdani jer svako je zaitneresovan da preko njegove sredine ide ta cesta - dodao je on.
 

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook