Pripadnici IS-a počinili su još jedan istorijski zločin

Džihadisti raznijeli srednjovjekovnu džamiju al-Nuri u Mosulu

Hronika22.06.17, 08:00h

Džihadisti raznijeli srednjovjekovnu džamiju al-Nuri u Mosulu
Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke jedinice približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu

 

Militanti Islamske države raznijeli su veliku džamiju Al-Nuri i njen kosi minaret u Mosulu, saopćila je iračka vojska, javlja Hina.

 

Iz te je srednjovjekovne džamije čelnik Islamske države (IS) Abu Bakr al-Bagdadi prije tri godine proglasio "kalifat" na područjima Sirije i Iraka.

 

Novinska agencija IS-a Amaq za rušenje je optužila američki zrakoplov.

 

"Pripadnici IS-a počinili su još jedan istorijski zločin raznijevši džamiju al-Nuri i minaret al-Habda", saopćila je iračka vojska.

 

Eksplozije u kojima je taj vjerski objekt raznesen dogodile su se kad su elitne iračke protuterorističke jedinice približile na oko 50 metara od džamije u mosulskom Starom gradu, dodaje se u saopćenju. 

 

Iračka vojska u srijedu je objavila da kreće prema džamiji. Američka koalicija pruža zračnu i kopnenu podršku toj ofenzivi na Mosul koja je započela u oktobru prošle godine. 

 

Iračko-koalicijske snage su u utorak opkolili uporište džihadista u Starom gradu, posljednjoj četvrti Mosula koja je i dalje pod njihovom kontrolom.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook