Osuđen na 15 godina robije u Sjevernoj Koreji

Cimer preminulog američkog studenta: 'Samo su ga potapšali po ramenu i odveli. Ono što su mu uradili je BOLESNO'

Hronika21.06.17, 20:16h

Cimer preminulog američkog studenta: 'Samo su ga potapšali po ramenu i odveli. Ono što su mu uradili je BOLESNO'
Bio je običan mladić koji je htio malu avanturu na trećoj godini fakulteta. Sjeverna Koreja povremeno kazni nekog pojedinca i to drastično da bi drugima dali primjer drugima. Ovo je bilo toliko bolesno i zlo, zaključio je u izjavi mladić koji je jedan od posljednjih koji su vidjeli preminulog američkog studenta

 

Cimeri i prijtelji Otta Warmbiera, američkog studenta koji je preminuo nakon što se u komi vratio iz Sjeverne Koreje, i dalje su u šoku što je njihovog prijatelja, mirnog i pristojnog mladića zadesila takva sudbina. Danny Gratton, jedan od momaka koji je bio sa njim na kobnom putu u zemlju Kim Jong Una ispričao je američkim medijima kako su izgledali njihovi posljednji zajednički trenuci.


- Otto je bio sjajan mladić koji je upao u najnesretnije moguće okolnosti. To je nevjerovatno, iz naše "zapadne" perspektive i čini se nemogućom cijela situacija koja se dogodila. Ne možemo to da razumijemo. Kakvo zlo stoji iza takvog režima? - počinje priču Gratton.

 

Ispostavilo se da je ono što je djelovalo kao rutinska provjera zapravo bio njihov posljednji zajednički susret.

 

- Prolazili smo kroz bezbjedonosnu provjeru 2. januara na međunarodnom aerodromu u Pjongjangu. Prišla su dvojica čuvara i nije se činilo da se događa nešto ozbiljno. Potapšali su Otta po ramenu i samo su ga odveli držeći ga za ruke. Čak smo se našalili i ja sam rekao "To je zadnji put da se vidimo". Otto se malo smješkao, iako smo obojica bili nervozni. Sad se cijela situacija čini ironičnom - opisao je Gratton.

 

Njegov zločin bio je to što je navodno pokušao da ukrade propagandni materijal. Sjeverna Koreja optužila ga je da je u drugoj noći spavanja u hotelu ušao u prostor u koji gosti ne smiju da uđu i skinuo plakat sa zida, a tvrde i da imaju video dokaz o tome. Otto je to kasnije priznao, dok je pred sudom u prostoriji punoj novinara u suzama molio da mu oproste.

 

Kazna na koju je osuđen za ovaj zločin je 15 godina teške robije u ozloglašenim logorima, a pušten je nakon 15 mjeseci u jako teškom stanju. Šest dana po povratku u Ohio preminuo je u bolnici. I dalje nije pozanto šta mu se dogodilo i kako je završio u komi.

 

Njegov cimer kaže da, čak i da je Otto zaista htio da ukrade plakat, to nije kazna koju iko zaslužuje.

 

- Bio je običan mladić koji je htio malu avanturu na trećoj godini fakulteta. Sjeverna Koreja povremeno kazni nekog pojedinca i to drastično da bi drugima dali primjer drugima. Ovo je bilo toliko bolesno i zlo - zaključio je u izjavi mladić koji je jedan od posljednjih koji su vidjeli preminulog američkog studenta.

 

Turistička agencija koja je organizirala putovanje studenata nakon ovog slučaja je objavila da više neće organizovati ture u kojima vodi američke državljane u Sjevernu Koreju.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook