Veliko istraživanje na 30.000 ljudi

Mjesec rođenja otkriva kojim bolestima ste skloniji u životu

Lifestyle21.06.17, 16:08h

Mjesec rođenja otkriva kojim bolestima ste skloniji u životu
Muške bebe rođene u septembru imaju tri puta više problema sa štitnjačom nego oni rođeni u januaru. Junske bebe najrjeđe pate od depresije u odraslom životu

 

Španski naučnici proveli su veliko istraživanje na 30.000 ljudi u kojemu su pronašli poveznicu između mjeseca rođenja i određenih bolesti.

 

Sezonske promjene UV zračenja, razine vitamina D, virusi i alergije mogu utjecati na razvoj fetusa, objašnjavaju. Tako npr. proizvodnja vitamina D u tijelu manjka bebama koje su rođene u zimskim mjesecima, a to može imati dugotrajan učinak na njihovo mentalno i fizičko zdravlje, prenosi Daily Mail.

 

- U ovoj studiji pronašli smo dokaze sa značajnom poveznicom između mjeseca rođenja i pojave 27 hroničnih bolesti te dugoročnih zdravstvenih problema. Bolesti se također pojavljuju drugačije ovisno o tome je li dijete dječak ili djevojčica - objasnio je profesor Jose Antonio Quesada, autor studije.

 

Evo kojim bolestima ste skloniji ovisno o mjesecu rođenja:

 

JANUAR - muška djeca češće u odrasloj dobi pate od zatvora, bolova u donjem dijelu leđa i čira na želucu. Žene rođene u ovom mjesecu pate od migrena, problema u menopauzi i sklonije su srčanom udaru.

 

FEBRUAR - Dečki češće pate od problema sa štitnjačom, srcem i od osteoartritisa.  Žene su također sklone osteoartritisu, problemima sa štitnjačom ali i krvnim ugrušcima.

 

MART - Dečki su skloniji astmi, kataraktu, problemima sa srcem, a žene artritisu, reumi i zatvoru.

 

APRIL - Muške aprilske bebe u kasnijem životu imaju problema s astmom, štitnjačom i osteoporozom, a ženske s bronhitisom, tumorom i osteoporozom.

 

MAJ - Dečki su skloniji depresiji, astmi i dijabetesu, a žene hroničnim alergijama, osteoporozi i zatvoru.

 

JUNI - Dečki rođeni u junu manje od ostalih pate od depresije i boli u donjem dijelu leđa. No češće imaju srčana stanja, katarakt i hronični bronhitis u odnosu na druge muškarce. Žene rođene u ovom mjesecu imaju za 33 posto niži rizik od migrena i 35 posto manji rizik od razvoja problema u menopauzi, u usporedbi sa ženama rođenima u ostalim mjesecima. No sklonije su artritisu, inkontinenciji i reumi.

 

JULI - Žene rođene u ovom mjesecu imaju za 27 posto veći rizik dijagnosticiranja visokog krvnog pritiska i 40 posto veći rizik od inkontinencije. Također su sklone hroničnoj boli u vratu, astmi i tumorima. Muškarci rođeni u ovom mjesecu skloni su astmi, tumorima i artritisu.

 

AUGUST - Muška djeca rođena u ovom mjesecu imaju dvostruko veći rizik od astme u usporedbi s djecom rođenom početkom godine. Također imaju problema sa štitnjačom i osteoporozom. Žene su sklone krvnim ugrušcima, reumi i artritisu.

 

SEPTEMBAR - Muškarci rođeni u ovom mjesecu tri puta više imaju problema sa štitnjačom nego oni rođeni u januaru. Skloni su i astmi te osteoporozi. Septembarske bebe razvijaju najmanje hroničnih bolesti tokom života no svejedno su i žene sklone problemima sa štitnjačom, malignim tumorima i osteoporozi.

 

OKTOBAR - Tokom ovog mjeseca rađa se najviše beba. Žene s rođendanom u oktobru češće od ostalih imaju visok holesterol, anemiju i osteoporozu. Potonju sklonost s njima dijele i muškarci, koji također imaju problema i sa štitnjačom te osteoporozom.

 

NOVEMBAR - Dečki češće razvijaju hronične probleme s kožom, srčane bolesti i one sa štitnjačom u usporedbi s ostalima dok žene više pate od astme, hroničnog bronhitisa i krvnih ugrušaka.

 

DECEMBAR - Žene su sklonije hroničnom bronhitisu, astmi i krvnim ugrušcima, a muškarci kataraktu, depresiji i problemima sa srcem.

 

(24sata.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook