'iznajmljivači sa srcem'

Humana Bračanka vraća vjeru u čovjeka: Besplatni apartmani za djecu s posebnim potrebama, odaziv ogroman

Lifestyle21.06.17, 12:50h

Humana Bračanka vraća vjeru u čovjeka: Besplatni apartmani za djecu s posebnim potrebama, odaziv ogroman
Njeno ime je Vjera Matulić, a svojom humanošću i društvenim aktivizmom usrećila je i tek će da usreći na stotine, možda i hiljade porodica iz regije kojima su se životi sveli na borbu. Borbu protiv bolesti, borbu protiv sistema, protiv poremećenih društvenih vrijednosti

 

Tek kratka, ali vrlo jasna životna ispovijest jedne "obične" žene s otoka Brača u Hrvatskoj i njenih sljedbenika, koji su u ovim zlim i teškim vremenima svima nama vratili vjeru u čovjeka, izazove vam duboko poštovanje i čisto naviranje emocija- pišu Nezavisne.

 

Njeno ime je Vjera Matulić, a svojom humanošću i društvenim aktivizmom usrećila je i tek će da usreći na stotine, možda i hiljade porodica iz regije kojima su se životi sveli na borbu. Borbu protiv bolesti, borbu protiv sistema, protiv poremećenih društvenih vrijednosti.

 

Matulićeva, koja živi u mjestu Postir, na otoku Braču, u Hrvatskoj, osnivač je i administrator Facebook grupe "Iznajmljivači sa srcem", kojoj se za svega dvije sedmice od trenutka osnivanja pridružilo čak oko 4.500 članova, uglavnom iz Hrvatske i BiH, ali također i iz Srbije. Grupi su se u međuvremenu pridružile i stotine vlasnika apartmana duž Jadrana (desetine novih u vrijeme pisanja ovog teksta), koji slijede njen primjer – nudeći besplatan smještaj djeci s posebnim potrebama i njihovim roditeljima.

 

Da bi priča poprimila pomalo nevjerovatni, "holivudski zaplet", Matulićeva i njeni sljedbenici su se pobrinuli na način da su, tamo gdje god je to bilo moguće, za ove porodice osigurali i besplatne obroke u restoranima čiji su vlasnici ponudili takve usluge. I ne samo to, za mnoge od njih su osigurani i besplatni izleti brodicama. Mnogi vlasnici brodova se sami nude, poput Darka Buličića iz Trogira, koji je već dogovorio izlete gliserom za ovu djecu i njihove roditelje, kao i kompletan "tretman" dolaska automobilom po njih i vraćanja na početno odredište.

 

 

Ostatak čitajte OVDJE

 

(DPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

******************************************

Gledaj novu domaću igranu TV seriju "TRIP: Ta sjajna putovanja" na DEPO TV!

 

 

 

 

 

 

Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook