Roditelji u šoku

Skandal potresa Holandiju: Doktor svojom spermom začeo više od 20 djece

Front21.06.17, 09:59h

Skandal potresa Holandiju: Doktor svojom spermom začeo više od 20 djece
Kako je do sada poznato, doktor je mijenjao i podatke te opise donora sperme i nije poštivao maksimalni broj od šestero djece pod donoru

 


Klinika za plodnost MC Bijdorp iz Holandije našla se u središtu skandala. Djeca rođena nakon in-vitro oplodnje zbog sumnjivih radnji sada će imati pristup svojim predmetima, izjavila je holandska ministrica zdravlja Edith Schippers.

 

Jan Karbaat, doktor i tadašnji direktor banke sperme klinike u Barendrechtu koji je umro početkom aprila u dobi od 89 godina, optužen je da je dao vlastitu spermu umjesto izabranog donora i na taj način začeo dvadesetak djece, prenosi Hina.

 

Kako je do sada poznato, doktor je mijenjao podatke i opise donora sperme i nije poštivao maksimalni broj od šestero djece pod donoru.

 

U pismu koje ministrica Schippers uputila donjem domu parlamenta najavila je da će arhive te klinike, sada zatvorene, biti prebačene i povjerene jednom univerzitetskom medicinskom centru gdje će, nakon dobivanja dozvole, biti dostupne.

 

"Htjela sam da predmeti budu sačuvani jer je važno da djeca donora imaju priliku saznati koje im je porijeklo", napisala je ministrica. Istražitelji "savjetuju djeci donora da ne pokušavaju vidjeti predmete, jer će pronaći više pitanja nego odgovora", upozorila je.

 

Oni koji ipak žele doznati sve moraju pisati holandskoj organizaciji Fiom. Ovog mjeseca je sud u Rotterdamu dozvolio uzimanje DNK uzorka sa ličnih predmeta Jana Karbaata.

 

Tu analizu su tražila 22 Holanđana rođenih nakon in-vitro oplodnje i njihovi roditelji.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook