Glavni istražitelj Komisije potvrdio

Otkriven uzrok pada: Pilot aviona koji se srušio kod Mostara doživio infarkt

Hronika19.06.17, 11:32h

Otkriven uzrok pada: Pilot aviona koji se srušio kod Mostara doživio infarkt
Avion je održavan redovno, ali je registriran za četiri osobe, dok je na letu bilo pet osoba iako je težina aviona bila u granicama dozvoljene

 

Pilot aviona "FIJI", koji se 13. maja kratko nakon polijetanja srušio u mostarskom naselju Jasenica, doživio je infarkt te se pretpostavlja da je zbog ranije ugrađenog stenta brzo izgubio svijest, potvrdio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu glavni istražitelj Komisije koja je istraživala slučaj Salko Begić.

 

Podvukao je da su nalazi istrage objedinjeni na 67 stranica u kojoj je korišteno 700 dokumenata, dodajući da je Komisija radila po međunarodnim standardima, a ona je potpuno nezavisno tijelo iako je tokom provođenja istrage sarađivala s Tužilaštvom BiH.

 

Pri padu aviona tog dana poginulo je pet osoba među kojima je bilo i troje djece. Stradalih troje djece su brat i sestra Luka i Lana Lovrić, te Arman Hadžiomerović, a poginuli su i pilot Ivan Karačić, koji je upravljao letjelicom, te mladić Muhamed Sipović.

 

S druge strane, avion je održavan redovno, ali je registriran za četiri osobe, dok je na letu bilo pet osoba iako je težina aviona bila u granicama dozvoljene. Tog dana avionom je izvedeno 14 letova, a pilot Karačić letio je na 12 letova. Prosjek trajanja jednog leta je dvadesetak mnuta.

 

Ova nesreća potresla je cijelu BiH, a danas je i ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko zahvalio na strpljenju javnosti koja je čekala više od mjesec dana da se utvrde uzroci istrage.

 

Sekretar Ministarstva komunikacija i prometa BiH Igor Pejić podsjetio je da cilj istrage nije utvrđivanje krivične odgovornosti, nego uzroka ove stravične nesreće kako se to ne bi ponovilo, a Tužilaštvo BiH nadležno je za utvrđivanje eventualne krivične odgovornosti.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook