Povodom Svjetskog dana izbjeglica 2017.

Snovi i sjećanja o Sarajevu: Pred sarajevskom publikom ponovo film 'U potrazi za snom' Mladena Mitrovića

Kultura19.06.17, 10:50h

Snovi i sjećanja o Sarajevu: Pred sarajevskom publikom ponovo film 'U potrazi za snom' Mladena Mitrovića
Ovaj film u najkraćem se opisuje kao "dokumentarna priča o djetinjstvu, zaključanom u jednom filmu, i autoru koga potraga za ključem vodi na put oko svijeta"

 

Povodom Svjetskog dana izbjeglica 2017, u srijedu, 21. juna, u kinu Meeting Point održat će se projekcija dokumentarnog filma „U potrazi za snom“ reditelja Mladena Mitrovića.


Projekcija je zakazana za 17 sati, a održava se pod pokroviteljstvom Anne-Christine Eriksson, regionalne predstavnice UNHCR-a u Jugoistočnoj Evropi i ambasadora Jonathana Moorea, šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.
 

Ovaj film u najkraćem se opisuje kao "dokumentarna priča o djetinjstvu, zaključanom u jednom filmu, i autoru koga potraga za ključem vodi na put oko svijeta".

 

u-potrazi-za-snom-9


Film „U potrazi za snom“ (Chasing a Dream) svetsku premijeru imao je prije dvije godine u okviru zvanične selekcije Sarajevo Film Festivala.


Realizovala ga je producentska kuća Balkan Art Centar iz Sarajeva u saradnji sa srpskim i hrvatskim koproducentima - Fabrika snova iz Beograda i Factum iz Zagreba.


Sniman je više od pet godina na četiri kontinenta, u 12 država (BiH, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Rusija, Švedska, Tunis, Turska, Irak, Meksiko i SAD).


Priča počinje za vrijeme cunamija u Tokiju kada reditelj Mladen Mitrović stupa u kontakt sa kompozitorkom muzike za svoj prvi igrani film „Haustorče“ (1987), Jadrankom Stojaković. Ubzo poslije toga odlazi na proslavu mature u svoj rodni grad - Sarajevo, u kome će sasvim slučajno sresti jednog od jedanaest nekadašnjih glumaca iz svog filma.

 


Potreba da prekine svoju dvadesetogodišnju filmsku samoizolaciju i želja da sazna šta se tokom i poslije rata desilo sa nekadašnjim dječacima iz njegovog filma - Bošnjacima, Srbima i Hrvatima (učenicima škole „Bratstvo i jedinstvo“), pokreće Mitrovića na put dug 50.000 kilometara, tokom koga će ih sve pronaći i dovesti „kući“ – u haustorče u kome su se igrali kao djeca, prvi put zapalili cigaretu „na štipaljku“ i maštali o svijetu odraslih, koji ih je kasnije vodio sve dalje od velikih želja i dječijih snova.  


U vrijeme kada se i dalje broje porazi i računa ko je koliko i šta izgubio u ratu na prostorima bivše Jugoslavije, autobiografska dokumentarna odiseja Mladena Mitrovića u gledaocu, koji je svojom voljom ili ne, dio kompleksne regionalne istorije i geografije – budi ono što mu niko i nikada ne može oduzeti – snove i sjećanja. To je upravo glavni element kolektivne katarze kroz koju prolaze reditelj i akteri filma.

 

u-potrazi-za-snom-1


Najveći regionalni multikulturalni i multietnički dokumentarni filmski projekat podržali su: UNESCO, MDGF (Millenium Development Goals Fondation), „DIJALOG ZA BUDUĆNOST“– UJEDINJENE NACIJE, Swiss Cultural Programme in the Western Balkans, EUFOR, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Grad Sarajevo, Filmski Centar Srbije, Ministarstvo kulture Srbije, HAVC (Hrvatski audiovizualni centar) i mnogi drugi.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook