Sofisticirani oblik kriminala

Bojan Raonić kriminalcima iz BiH i regije prodavao krivotvorene CIPS dokumente za 6.000 eura!

Hronika19.06.17, 10:30h

Bojan Raonić kriminalcima iz BiH i regije prodavao krivotvorene CIPS dokumente za 6.000 eura!
Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijala

 

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da je podignuta optužnica u okviru akcije kodnog naziva 'Papirus' protiv Bojana Raonića zbog krađe identiteta i izrade lažnih CIPS dokumenata.

 
Optuženi Raonić (1983.) tereti se da je sudjelovao u pribavljanju osobnih dokumenata CIPS, sa krivotvorenim podacima, a koja su prodavana osobama iz kriminalnog miljea u BiH i susjednim zemljama, te da je počinio kaznena djela organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinog sadržaja.


 
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu, kojom je optužen:


 
- Bojan Raonić, rođen 29.01.1983. godine u Zvorniku, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.


 
Optuženi se tereti da je postao dio organizirane kriminalne skupine, sastavljene od više osoba, koje su počinjenjem kaznenih djela, krivotvorenjem i ovjeravanjem neistinitog sadržaja, vršili nezakonito prijavljivanje boravka osoba na području BiH, sa lažnim podacima koji su pripadali drugim osobama, te nakon toga dobijali osobne dokumente CIPS, uključujući osobne karte i putne isprave u okviru sistema IDDEA CIPS, sa podacima i identitetom drugih osoba.


 
Optuženi su počinjenjem kaznenih djela, ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, a nanosili štetu sigurnosti građana BiH, a navedeni dokumenti, prodavani su za iznose koji su dostizali i 6000 eura, osobama iz kriminalnog miljea sa područja Srbije i u jednom slučaju Bugarske, koje su činile kaznena djela i kod kojih su pronalaženi osobni dokumenti Bosne i Hercegovine sa lažnim podacima, što je otežavalo njihovo procesuiranje a nanosilo veliku štetu ugledu Bosne i Hercegovine u međunarodnim pravosudnim, policijskim i sigurnosnim strukturama.


 
Detaljnom i dugotrajnom istragom koju je provelo Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, otkriven je ovaj vrlo sofisticirani oblik kriminala, kojim se nanosi šteta državi Bosni i Hercegovini i sigurnosti građana, a istragom su prikupljeni podaci da je optuženi Raonić, u najmanje 5 pojedinačnih slučajeva bio uključen u nezakonite aktivnosti oko dobijanja dokumenata BiH sa krivotvorenim podacima na području Mostara i više lokacija na području Kantona Sarajevo.


 
Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo organiziranog kriminala, krivotvorenja isprave i ovjeravanja neistinitog sadržaja.


 
Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem više od 70 svjedoka i prilaganjem oko 140 dokaznih materijala.


 
Akcija kodnog naziva „Papirus“ predstavlja odlučnu aktivnost pravosuđa i policije u borbi protiv sofisticiranih oblika kriminala sa međunarodnim elementima, kako bi se zaštitio sistem osobnih dokumenata građana Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

******************************************

Gledaj novu domaću igranu TV seriju "TRIP: Ta sjajna putovanja" na DEPO TV!

 

 

 

 


DEPO
KOMENTARI