Još jedan napad

Kombijem gazio ljude kod džamije u Londonu: Najmanje jedna osoba poginula, više povrijeđenih

Hronika19.06.17, 07:59h

Kombijem gazio ljude kod džamije u Londonu: Najmanje jedna osoba poginula, više povrijeđenih
Očevici tvrde da je napadač imao za cilj napasti vjernike po izlasku iz džamije nakon teravih-namaza, zajedničke molitve muslimana tokom mjeseca ramazana

 

Više osoba je povrijeđeno kada je sinoć jedna osoba vozilo usmjerila na pješake na trotoaru nedaleko od džamije Finsbury Park u Londonu, glavnom gradu Velike Britanije.

 

Prema saopćenju londonske policije, policiji je dojavljeno oko 20 minuta iza ponoći da je vozilo udarilo pješake nedaleko od džamije u sjevernom Londonu.

 

Policija je saopćila da je više osoba povrijeđeno te da je jedna osoba uhapšena. Osumnjičeni za napad, koji je uhapšen, odveden je na psihijatrijski pregled, javlju britanski mediji.

 

Uporedo s manjkom detalja u izvještajima policije, očevici na društvenim mrežama javljaju kako je jedna osoba, muškarac, namjerno usmjerio vozilo na pješake.

 

Očevici tvrde da je napadač imao za cilj napasti vjernike po izlasku iz džamije nakon teravih-namaza, zajedničke molitve muslimana tokom mjeseca ramazana. Policija nije još uvijek objavila informaciju o povezanosti večerašnjeg događaja s terorizmom. 

 

Slični događaji u Londonu su se dogodili početkom juna te u martu ove godine.

 

Londonski most je 3. juna bio poprište napada kada su trojica napadača ponajprije kombijem zgazili više ljudi a potom napad nastavili noževima izavši iz vozila. Pored trojice neutralisanih napadača, poginulo je osam osoba.

 

U martu je na mostu Westminster napadač identifikovan kao Adrian Russel Ajao udario pješake pri brzini od 120 kilometara na sat, a zaustavio se na policijskoj barijeri gdje je najprije nožem povrijedio policajca a potom je i ubijen. Poginulo je šest osoba.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook