VRH BH. KNJIŽEVNOSTI

'Mostarska zbirka' Almina Kaplana pred čitaocima: Polemika sa Sidranom ili dijalog dva vremena

Kultura18.06.17, 19:55h

'Mostarska zbirka' Almina Kaplana pred čitaocima: Polemika sa Sidranom ili dijalog dva vremena
'Mostarska zbirka' naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina i koja se zove 'Sarajevska zbirka', a njen autor je Abdulah Sidran. Ova dva rukopisa su prilično različita, jedina referencijalna tačka je grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar, istakao je Semezdin Mehmedinović

 

U izdanju zagrebačkog VBZ-a izašla je “Mostarska zbirka” Almina Kaplana. Riječ je o iznimnom pjesničkom djelu koje pomiče granice bh. pjesništva i kao takvo predstavlja poseban kulturni događaj u našem jezičkom kontekstu. 


Za ovu zbirku, ali i njen referencijalni okvir, Semezdin Mehmedinović kaže:


“Inače, Mostarska zbirka naslovom se referira na jednu pjesničku knjigu objavljenu prije više od trideset godina i koja se zove Sarajevska zbirka, a njen autor je Abdulah Sidran. Ova dva rukopisa su prilično različita, jedina referencijalna tačka je grad: ono što je Sidranu Sarajevo, to je Kaplanu Mostar. Sidranovo Sarajevo je grad prošlosti, rekao bih Bašeskijin grad. A Kaplanov Mostar je ovaj sadašnji, ovaj od danas, slike koje on u gotovo dnevničkom maniru bilježi onako kako ih je na ulici vidio, bez uljepšavanja. Sidran je pjesnik sintakse, Kaplan je pjesnik slike. Na neki lijep i gospodstven način, Mostarska zbirka je polemična u odnosu na Sidranovu knjigu, kao dijalog dva vremena, prošlosti i sadašnjosti, i zbog toga njena referencijalnost dobija dodatni smisao.  
Obje knjige spadaju u sam vrh književnosti, i oba pjesnika u vrlo rijetku vrstu onih s izrazito prepoznatljivim pjesničkim glasom, kojeg su svjesni i kojeg slijede.”

 

almin-kaplan-2


Almin Kaplan je bosanskohercegovački pjesnik prepoznatljiv po autentičnom i bremenitom književnom izrazu. Tome svjedoče i nagrade koje je dobio. Pored nagrade “Mak Dizdar”, dobitnik je i nagrade na Ratkovićevim večerima poezije. 


Autor je zbirki pjesama “Biberove kćeri”, “Čekajući koncert roga” i “Ospice”. 


Živi i radi u Stocu. 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook