nadahnute riječi za velikog muzičara

Uz prisustvo supruge pop idola bivše Jugoslavije: U Bečeju otkrivena spomen ploča Vladi Divljanu

Kultura17.06.17, 20:38h

Uz prisustvo supruge pop idola bivše Jugoslavije: U Bečeju otkrivena spomen ploča Vladi Divljanu
O nekadašnjem „Idolu“ biranim rečima su govorili Vasović, Momčilo Moma Rajin, doajen rok novinarstva, i Toma Grujić, bivši urednik muzičkog programa radija B92

 


Spomen ploča posvećena Vladi Divljanu (1958-2015), jednom od najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih pop muzičara, otkrivena je večeras u Gradskom pozorištu Bečej.


Divljanovu spomen ploču u Pozorišnom klubu otkrila je njegova supruga Dina Divljan u prisustvu Jovane Topić, predstavnice Opštine Bečej i Gorana Vasovića iz grupe Eva Braun. 


Scena na kojoj se nalazi spomen ploča od sada nosi ime "Scena Vlada Divljan". Svečanom činu prethodila je tribina “Nebeski maljčik” posvećana Vladi. Sve to je upriličeno u sklopu jednodnevog festivala „Bečej noću“, koji organizuje opština Bečej povodom otvaranja renoviranog centralnog gradskog trga.

 

vlada-divljan-spomen-ploca


O nekadašnjem „Idolu“ biranim rečima su govorili Vasović, Momčilo Moma Rajin, doajen rok novinarstva, i Toma Grujić, bivši urednik muzičkog programa radija B92.


Vasović je, vraćajući se u devedesete, podsjetio kako je započela saradnja Vlade sa Evom Braun, na čiju muziku su Idoli imali veliki uticaj. Podvukao je da je upravo jedan spontan nastup Divljana tada u gradu na Tisi, zajedno sa Evom Braun, presudno uticao da Vlada nastavi karijeru koju je namjeravao da završi.


"Osjećam se ponosno, radosno, istovremeno i tužno. Ponosan sam što je Bečej dobio scenu nazvanu po Divljanu. Radostan jer je Bečej među prvim gradovima, posle Beograda i Novog Sada, koji ima prostor sa Vladinim imenom. Tužan sam jer on nije sa nama, ali – njegove pjesme i dalje žive", emotivan je bio Vasović.


Moma Rajin, koji je Divljanovu karijeru pomno ispratio od samih početaka, istakao je Vladu kao jednog od najvećih romantika na našim prostorima, podsjetivši na nekoliko numera iz raznih faza karijere – „Malena“, „Ona to zna“, „Radostan dan“, „Više nisam tu“, „Odnesi me“, „Samo jednu ljubav imam“:


"Takav opus je malo ko uspio da obradi, a da nije „pao u patos“. Vlada je umio te stvari da nam saopšti. Njegovo djelo i dalje svijetli kao svjetionik", nadahnuto je istakao Rajin.


Toma Grujić je hronološki prošao kroz sve faze poznanstva sa Divljanom – počev od dječačkih dana kad, kako je rekao „mi klinci nismo voljeli Vladu jer su se sve naše drugarice neopisivo ložile na njega“, pa do perioda kad je B92 objavljivao njegove kasnije albume:


"Nije se libio da razmjenjuje iskustva i ideje sa mlađim muzičarima. Uvijek je bio otvoren za nove ljude",  naglasio je Grujić, i dodao da nam dugo već nedostaje „novi Vlada Divljan, Neno Belan ili Saša Lošić“.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad/Foto:Aleksandar Arežina)


DEPO
KOMENTARI